Haagse politie: “Je moet je id-bewijs laten zien omdat je je id-bewijs moet laten zien”

Voor het Haagse stadhuis afgelopen donderdag.
Voor het Haagse stadhuis afgelopen donderdag.

Afgelopen donderdag toonde de Haagse politie richting demonstranten weer eens zijn grimmige repressieve gezicht. Zo’n twintig mensen waren afgekomen op de picketactie van Strijd Tegen Racisme, waarmee de organisatie de aftrap wilde geven van een campagne tegen de racistische politiechef Paul van Musscher. Na enkele strijdbare toespraken, waaronder een van Joke Kaviaar, eiste de politie dat de actievoerders hun id-bewijs zouden tonen. Maar liefst acht mensen werden opgepakt. Strijd Tegen Racisme is woedend over deze zoveelste vorm van criminalisering door de politie.

De demonstranten hadden eerst op een rijtje gestaan voor de ingang van het Haagse stadhuis, met flyers en de uitvergrote tekst van een aantal racistische uitspraken van Van Musscher. Ze bevonden zich in de buurt van een embleem op de muur van het stadhuis dat hen wilde doen geloven dat Den Haag een stad van “vrede en recht” is. Maar de werkelijkheid van de politierepressie stelde die staatspropaganda al snel in de schaduw. Na ongeveer een half uur groepeerden zich maar liefst zo’n 25 agenten om de tien actievoerders heen. In opdracht van VVD-burgemeester Jozias van Aartsen pakten ze het protest tegen de politiebaas flink repressief aan.

De Haagse politie krijgt al langere tijd stevig de wind van voren vanwege de structurele vormen van etnische profilering waaraan agenten zich schuldig maken in de Schilderswijk en andere Haagse wijken met veel “allochtonen”. Het actiecomité Herstel van Vertrouwen en andere groepen voeren actie tegen dat politieracisme. Dat nu ook een van de politiebazen in het openbaar werd beschuldigd van racisme, was blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten van de verantwoordelijke bestuurders.

De actie afgelopen donderdag.
De actie afgelopen donderdag.

Pestgedrag

De agenten pakten uiteindelijk acht mensen op, omdat ze hun id-bewijs niet toonden. De arrestanten hadden eerder gevraagd waarom ze zich ineens moesten identificeren. Daarop antwoordde de politie: “Omdat jullie je id-bewijs moeten laten zien”. “Het moet omdat het moet”, om dat soort treiterijen staat de Haagse politie in actiekringen al jaren bekend. “Deze demonstratie is niet aangemeld. We willen weten wie er meedoen en daarom moeten jullie je id-bewijs tonen”, vulden de agenten later nog aan. Voor de eigen dossiervorming houdt de politie uiteraard graag bij wie wie is in actiekringen, zeker als het gaat om acties tegen de politie zelf. Men maakte het nog bonter door te willen onderzoeken of de flyers van Strijd Tegen Racisme racistisch van aard waren. Afgezien van een portret van de politiebaas, stonden op de flyers alleen de woorden “Weg met de racistische korpschef Paul van Musscher” vermeld. Wie een ander racist noemt, is volgens de politie blijkbaar zelf een racist. “Wat je zegt, ben je zelf”, dat soort pestgedrag typeert de Haagse politie ten voeten uit. Zo probeert men de strijd tegen politieracisme te criminaliseren en onschadelijk te maken.

De organisatoren van de actie kregen een proces-verbaal vanwege het niet aanmelden van de demonstratie, wat op zichzelf geen legitieme reden is om die te verbieden. Ook nam de politie meerdere toespraken in beslag om die te controleren op “belediging” en “smaad”. In een verklaring na de actie liet Strijd Tegen Racisme weten dat men het gedrag van de politie opvat als “puur machtsvertoon”. Dat optreden maakte maar weer eens duidelijk “waarom wij daar stonden”, aldus de organisatie, die over het politie-optreden klachten gaat indienen en doorgaat met de campagne tegen Van Musscher.

Harry Westerink