Krijten voor 14! Inspiratie voor 1 mei!

Op woensdag 1 april zijn activisten van #Leidenvoor14, waarin ook Doorbrakers meedoen, begonnen met krijtacties voor een minimumloon van 14 euro. Om aan te sluiten bij de positieve sfeer die hangt rond de cruciale beroepen, en zeker ook om activisten even van achter hun beeldschermen weg te lokken en (in kleine groepjes!) samen de straat op te krijgen. Samen concrete plannetjes smeden, leuzen verzinnen, zichtbaar zijn op straat, kortom: de linkse lethargie doorbreken.

Doordat een Albert Heijn-filiaalmanager besloot een foto van een leus voor 14 weg te shoppen haalde de campagne even het landelijke nieuws. In de weken daarop groeide gestaag het aantal mensen dat her en der in het land voor 14 euro krijt. Op 12 april publiceerden we een tussenstand. Inmiddels zijn er alweer veel meer acties geweest, en beperken mensen zich niet meer tot alleen een pleidooi voor een hoger minimumloon. En terecht! En dat deed #Leidenvoor14 ook niet meer in haar oproep om allemaal op 1 mei te gaan krijten, nu demonstreren even niet tot de mogelijkheden behoort.

Hier een overzichtje van krijtacties sinds 12 april. Het lijstje is vast en zeker incompleet, maar alle acties van de drie nauw samenwerkende groepen Leiden, Den Haag en Delft voor 14 staan er in ieder geval tussen. We hopen dat jullie geïnspireerd raken en morgen ook aan de slag gaan!

Eric Krebbers

15 april, Leiden

“Aan het begin van de avond hebben drie actievoerders van #Leidenvoor14 leuzen gekrijt op de straat bij woonzorglocatie Huis op de Waard in het centrum van Leiden. Vanwege de corona-pandemie is het zorgtehuis momenteel gesloten voor bezoek”, schreef #Leidenvoor14 op Facebook. “Voor het raam van het bijbehorende restaurant schreven ze “Bewoners hou vol!” en “#pepchalk”. Twintig meter verderop bij de ingang van de woonzorglocatie werd een hart onder de riem gestoken bij de medewerkers: “Zorgwerkers jullie zijn onmisbaar”, “Na klappen komt lappen!”, “#voor14” en “www.voor14.nl“. Voorbijgangers maakten foto’s, spraken hun solidariteit uit of staken simpelweg hun duim op. Vier medewerkers van de thuiszorg kwamen – het was het einde van hun dienst – naar buiten. Ze waardeerden het gebaar en vertelden dat ze echt blij zouden zijn met 14 euro. Een van hen vertelde dat ze 20 jaar niet betaald gewerkt had vanwege de kinderen, en dat ze nu terug in de thuiszorg weer ongeveer hetzelfde verdient als 20 jaar terug! Maar ondertussen is alles natuurlijk wel veel duurder geworden, voegde ze toe.”

“Bewoners hou vol!” en “#pepchalk”
Medewerkers komen naar buiten.
“Na klappen komt lappen!”
“Zorgwerkers jullie zijn onmisbaar” en “#voor14” en “www.voor14.nl“.
#chalkpower 😂

16 april, Den Haag

“Zojuist heeft een team van #DenHaagvoor14 bij de Jumbo en Action aan de Laakkade gekrijt: ‘Vakkenvullers ❤️ bedankt! Minimumloon naar 14 euro’. Voorbijgangers reageerden positief en namen flyers mee. Een stukje verderop krijtten de actievoerders van #DenHaagvoor14: ‘Supermarkten betaal € 14 minimumloon’ en ‘voor14’, zo tweette Doorbraak.

18/19 april, Groningen

Deze foto’s vonden we op Facebook. De eerste bij Code Rood Groningen, en de andere twee bij de Internationale Socialisten Groningen.

20 april, Overvecht

Deze foto van een krijtactie in Overvecht werd getweet door Michel Eggermont.

20 april, Landgraaf

“Vandaag kregen we een boel foto’s binnen die we jullie niet willen onthouden. Want, wat blijkt? Het Limburgse #voor14 team heeft een fantastisch kunstwerk gemaakt! Op de parkeerplaats bij het hoofdkantoor van zorggroep Meander krijtten ze twee enorme harten, rijk versierd met bloemen, voor de werkers in de kraamzorg en de thuiszorg. Bij de thuiszorg werden schoonmaakspullen getekend en bij de kraamzorg een kinderwagen en heuse ooievaar die een lief klein pakketje komt afleveren! Met de woorden “essentieel” en “waardevol” erbij. En natuurlijk ontbrak de #voor14 niet. De boodschap werd afgerond met de leus: “Mark Rutte, geef de zorg meer dan applaus”! Veel werkers in de cruciale en vitale beroepen worden nog steeds afgescheept met een fooi. Ook in deze tijden van crisis, waarin hun werk niet alleen zwaar maar vaak ook nog eens gevaarlijk is voor henzelf en de mensen om hen heen”, schreef #Leidenvoor14 op Facebook.

“Kraamzorg waardevol en essentieel”
Ooievaar.
Schoonmaakspullen.
“Mark Rutte, geef de zorg meer dan applaus. #voor14
Het voor14 team!
Overzicht van het hele kunstwerk.

21 april, Leiden

Een lid van #Leidenvoor14 krijtte achter het Leidse Centraal Station de hashtag #Leavenoonebehind in het kader van de campagne om de Europese vluchtelingenkampen in Griekenland nu snel te ontruimen en de mensen goed op te vangen. Hij voegde er nog een extra oproep aan toe: “En o ja, gemeente Leiden, houd de BBB opvang open. Meer daarover lees je in het artikel: “Morgen belanden Leidse ongedocumenteerden mogelijk op straat, ondanks coronarichtlijn van ministerie van VWS“.

23 april, Nijmegen

“We hebben weer gekrijt vandaag. Bij Kruidvat deze keer. Want dankzij hun medewerkers hebben wij onze paracetamolletjes in huis. Hun baas mag hen wel wat beter belonen. En dat vonden medewerkers van andere winkels in het centrum ook van hún bazen”, aldus #Nijmegenvoor14 op Facebook.

24 april, Maastricht

We weten niet veel meer over deze krijtactie dan wat er te lezen valt: een mooie combinatie van klimaateisen en een oproep voor 14 euro minimumloon.

24 april, Leiden

Op drie plekken rond het Leidse stadhuis kwamen we deze hashtags tegen die pleitten voor het toelaten van vluchtelingenkinderen uit de Europese kampen op de Griekse eilanden.

24 april, Groningen

Deze vonden we op de Facebook-pagina van de Internationale Socialisten Groningen. Ze schreven erbij: “On Friday night, comrade Ninja and comrade Nightshade were out on the streets of Groningen. #zorgbovenwinst #historywilljudge”

25 april, Delft

“Onze vrienden van #Delftvoor14 zijn vandaag ook begonnen met straatkrijten voor een hoger minimumloon. Bij het Agathaplein krijtten ze ‘Laat de rijken de crisis betalen. Stop uitbuiting’ en ‘Minimaal € 14 per uur voor iedereen. Zorgverleners vakkenvullers bedankt’. Dezelfde teksten lieten ze ook achter in de Jacob Gerritstraat, de Kromstraat, het Bastiaansplein en Zuidpoort”, schreef #Leidenvoor14 op Facebook.

Agathaplein.
Kromstraat
Jacob Gerritstraat
Bastiaansplein bij de Jumbo, Kruidvat en H&M.
Zuidpoort.

25 april, Leiden

Geen krijtactie, maar wel weer zo’n leuk actie-idee uit de koker van #Leidenvoor14. “Stuur je op dit moment ook meer kaartjes en brieven? Onze postbezorgers doen cruciaal werk, en verdienen een leefbaar loon. Ook daarom: een minimumloon van 14 euro! Help mee deze boodschap te verspreiden op je enveloppen. En stuur je post naar je opa of oma, of vader of moeder, in een verpleeghuis? Vergeet dan de medewerkers daar niet! Zij verdiénen ook die 14 euro per uur!”, schreef de Leidse actiegroep op Facebook.

25 april, Den Haag

Deze krijtactie vonden we op de Facebook-pagina van de Rode Hesjes. “Ode aan jullie. #respect #vrijwilligers #doorwerkers #Voor14 #mantelzorgers #spontaneactie #pepchalk #DenHaag #Catharinaland Dank aan #FNV Voor 14 voor inspiratie”, schreven ze erbij.