Lokale beelden van de internationale actiedag #ShellMustFall

Leuze van FfF langs de Oude Rijn.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell, die dit jaar niet voor kritisch publiek toegankelijk was, vonden er in verschillende Europese landen en talloze Nederlandse steden acties plaats tegen de oliereus. De actievoerders eisen publieke zeggenschap over het einde van Shell”, aldus Code Rood in hun bericht over de indrukwekkende acties van vandaag. Via de Twitter-acounts van Code Rood en Shell Must Fall kun je een aardig beeld krijgen van wat er allemaal gebeurde. In diverse steden deden ook Doorbrakers mee aan de acties. Hier beelden die we van hen binnenkregen.

In Leiden waren er maar liefst vier organisaties in goede onderlinge samenwerking actief vandaag: Fridays for Future (FfF), Extinction Rebellion (XR), Earth Strike en Doorbraak. Er werd veel gekrijt.

Tankstation Hoge Rijndijk

De eerste actie was van Doorbraak, bij het Shell-tankstation aan de Hoge Rijndijk. Daar waren binnen enkele minuten twee agenten aanwezig die ID-bewijzen wilden controleren. Terwijl de activisten doorkrijtten, overlegden de agenten met de burgemeester of dat wel toegestaan was en of er bekeuringen uitgedeeld ‘moesten’ gaan worden. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Toen de krijters vertrokken, kwam er nog een tweetal agenten en lokale pers aangesneld. Shell-personeel ging direct hun straatje schoonvegen met een gietertje….

Chalk power…

Museum Boerhaave

Ondertussen waren activisten van XR en Earth Strike begonnen met krijten bij de ingang van museum Boerhaave en de nabijgelegen Haarlemmerstraat. Het museum heeft Shell als hoofdpartner. Het oliebedrijf heeft een prominente plek in de tentoonstelling van het museum over wetenschap in Nederland en nodigt kinderen uit om naar zijn greenwash-festival “Generation Discover” te komen. Al na een half uur was de gekrijtte leus verwijderd, waarschijnlijk door Boerhaave zelf. Kennelijk wil men niet te koop lopen met de banden met Shell. Aan het einde van de middag heeft een aantal activisten opnieuw een leus aangebracht voor het museum.

Wegwijzer op de Haarlemmerstraat richting museum Boerhaave.
Onwelgevallige feiten weggepoetst door het museum. Alleen de omgekeerde smiley mocht kennelijk zichtbaar blijven.
Maar aan het einde van de middag waren er weer verse teksten voor de deur van het museum.

Oude Rijn

Even daarna was een groepje activisten van FfF begonnen om minstens een vijftigtal leuzen te krijten langs een deel van de Oude Rijn. Hier een kleine selectie.

Beestenmarkt

Een deel van de groep die begon bij het museum ging naar de Beestenmarkt en krijtte daar langs het water een mooi Shell-logo en midden op het plein de enorme tekst “Laatste zetje. Shell Must Fall”. Precies op de plek waar op 1 mei door #Leidenvoor14 een enorme 14 en enkele leuzen waren gekrijt, die overigens pas kort geleden waren weggesleten. Kennelijk werd er meteen geklaagd, want in no time waren er 4 handhavers aanwezig. Na ruim een half uur bellen met de burgemeester en andere gezagsdragers konden ze niet anders dan accepteren dat de krijtactie niet illegaal was en dat de tekst mocht blijven staan.

Vier handhavers nodig wegens stoepkrijt…

Tankstation Plesmanlaan

In het begin van de avond ging een drietal Doorbrakers krijten op de oprit bij het Shell-tankstation aan de Plesmanlaan in Leiden. Nog voor het woordje “met” af was, kwam een medewerker dreigen dat ze de politie zou bellen. De actievoerders gingen even een ommetje maken om te overleggen, maar werden een straat verderop al onderschept door uiteindelijk 1 motoragent, 2 fietsagenten en 4 agenten in auto’s. Twee keer werden de ID-bewijzen gecontroleerd. Uiteindelijk bleek krijten op de stoep wel te mogen. Terwijl de activisten de leus “Met Shell geen toekomst” krijtten, ging de medewerker van een van de meest vervuilende bedrijven ter wereld haar oprit brandschoon maken met weer een gietertje… Later bleek dat een uurtje of twee na deze actie ook enkele andere klimaatactivisten nog even waren langsgegaan bij datzelfde tankstation.

“Met”
Twee van de zeven agenten die ‘nodig’ waren, controleren voor de tweede keer de ID-bewijzen.
Op de achtergrond de medewerkster met haar gietertje…
Twee uur later verscheen plots deze leus.

Groningen

De dag begon met het mooie nieuws uit Groningen dat activisten die nacht de slangen van vier van de vijf lokale tankstations met fietssloten aan elkaar hadden vastgemaakt, waardoor er een tijdje niet getankt kon worden. Deze beelden ontvingen we uit Groningen.

Amsterdam

Ook in Amsterdam werd actie gevoerd. Wij kregen deze prachtige foto binnen van dit strijdbare gezin. Samen strijden voor een leefbare toekomst voor de komende generaties.

Eric Krebbers