Na acht maanden gaat het OM de agenten die Mateusz ombrachten eindelijk vervolgen

Acht agenten vervolgd voor dodelijke arrestatie Poolse Mateusz”, liet Rijnmond gisteren weten. Zulke krantenkoppen zien we niet vaak. Volgens het OM hebben de agenten “een rol” gespeeld bij de dood van Mateusz op 9 juni vorig jaar in Rotterdam.

Het stond natuurlijk allang vast dat het politieoptreden in ieder geval had bijgedragen aan zijn dood. Dat was immers de aanleiding voor het politiebesluit van 23 juni om tien agenten binnen te houden. Ze mochten wel doorwerken, alleen niet op straat. De beslissing om te vervolgen heeft maar liefst acht maanden geduurd, terwijl er vanaf het begin beelden en ooggetuigen waren. Ons hart is bij de familie Rutkowski en andere nabestaanden. We hopen dat deze krantenkop het begin is van een pad naar gerechtigheid voor Mateusz.

Ondanks de vervolging zullen de agenten echter ‘gewoon’ aan het werk blijven, aldus Nu.nl eveneens gisteren. Dat geeft een nare bijsmaak aan het besluit van het OM. Sommige van de betrokken agenten waren eerder naar een andere functie overgeplaatst. Maar in oktober mochten ze terugkeren naar hun oude functie, vertelde de politie Rotterdam. Om hoeveel agenten dat gaat, en om welke functies ze dan nu vervullen, dat weten we niet. Dat baart ons grote zorgen. Het is natuurlijk onacceptabel dat mensen die ‘vermoedelijk’ verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige dood van een onschuldige persoon gewoon verder mogen werken alsof er niks is gebeurd. Deze ‘vermoedelijk’ levensgevaarlijke mensen weer op straat laten werken, zal voor veel Rotterdammers ook bepaald niet veilig voelen.

De politie Rotterdam heeft wel eens eerder een voor racisme veroordeelde agent een leidinggevende functie aangeboden bij de Vreemdelingenpolitie. Toen dat bekend werd, ontstond er grote ophef en besloot de politie de overplaatsing terug te draaien. Maar wanneer de overplaatsing niet bekend was geworden, dan had de agent daar nu waarschijnlijk gewerkt. Openbaarheid is essentieel.

Het komt niet vaak voor dat het OM overgaat tot vervolging van agenten. Nog veel zeldzamer is het dat zo’n vervolging ook tot een veroordeling leidt. Dat patroon moet doorbroken worden. Ook slachtoffers van politiegeweld horen gerechtigheid te krijgen. Politieagenten zijn geen heiligen en ook zij moeten de gevolgen ondervinden van hun daden. En zeker als het om moord gaat.

De avond van 9 juni 2023 was een nachtmerrie voor de dierbaren van Mateusz. Hij werd met veel geweld aangehouden, omdat hij door de politie onbegrepen gedrag vertoonde. Hij werd beschoten met een stroomstootwapen, een levensgevaarlijk middel waarvan het officieel de bedoeling was dat het zou worden ingezet in plaats van een pistool (maar in de praktijk grijpen agenten er veel eerder naar). Vervolgens gingen agenten hem om de beurt gewelddadig trappen en tegen de grond aan werken. Al dat geweld kostte hem het leven. Ooggetuigen hoorden hem ter plekke sterven, zo was te lezen in de media.

Er hebben zich helaas nog steeds maar weinig getuigen gemeld. Dat is heel begrijpelijk, want erg veilig zal het niet voelen om uitspraken te doen die negatief zouden kunnen zijn voor de politie. Toch moedigen we alle getuigen aan om zich te melden bij de advocaat Richard Korver, of als ze willen bij de politie. 

Doneer ook aan de familie voor de oplopende juridische kosten

Akef Ibrahimi