Neem op 1 juli vrij en draag bij aan een nationale slavernijherdenkingsdag!

In 2021 lanceerden The Black Archives, Funx en Nederland Wordt Beter een petitie om van Keti koti-1 juli, waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een nationale vrije dag te maken. Inmiddels hebben al meer dan 62.000 mensen deze petitie ondertekend. Terwijl de Tweede Kamer na een uitgebreid proces met een reactie moet gaan komen, roepen Nederland Wordt Beter en andere organisaties alle werkenden op om aanstaande 1 juli alvast vrij te gaan nemen, onder het motto “Ik neem vrij op 1 juli, totdat we allemaal vrij zijn”. Evenals de petitie, die nog steeds kan worden ondertekend, wordt deze nieuwe actie uitgevoerd in samenwerking met De Goede Zaak en anderen.

Uit de oproeptekst: “Op 1 juli, Keti koti of Dia di abolishon, herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en de voormalige Antillen en vieren we de vrijheid. In werkelijkheid werden de tot slaaf gemaakten gedwongen om nog tot 1873 door te werken. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Maar na bijna 150 jaar is 1 juli nog steeds geen nationale herdenkings- en feestdag in Nederland, waarop we vrij zijn en hierbij stilstaan. Dit moet veranderen: 1 juli moet een vrije dag zijn! Samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Niet door af te wachten, maar door zelf in actie te komen: neem vrij op 1 juli, totdat we allemaal vrij zijn.”

Wie op 1 juli vrij wil nemen, kan een verklaring ondertekenen en daarmee een concept-brief ontvangen die je naar je werkgever kunt sturen. Ook werkgevers kunnen zich uitspreken, onder het motto “Wij geven onze werknemers vrij op 1 juli”, en een statement ondertekenen. Ook kun je meedoen aan een fotocampagne via sociale media. Bovendien geven Nederland Wordt Beter en anderen tips over het herdenken en vieren van 1 juli. Tot slot vindt er morgen in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een programma plaats over de erkenning van 1 juli als nationale feest- en herdenkingsdag.

Harry Westerink