Ontkennen heeft geen zin: de Arnhemse optocht wordt door de fascistische Grijze Wolven georganiseerd

Een affiche van het festival.
Een affiche van het festival.

Maandag stuurde Doorbraak een brief aan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch met het verzoek om afstand te nemen van de optocht van de fascistische Grijze Wolven op 24 juni. Ook eisten we dat de optocht streng gemonitord zou worden op fascistische, racistische en andere bedreigende uitingen, en dat daartegen daadkrachtig ingegrepen zou worden. Inmiddels hebben de fascisten gereageerd zoals je van hen zou verwachten: ze maken hun critici voor van alles en nog wat uit en spelen zelf de vermoorde onschuld. Maar ontkennen heeft voor hen geen zin.

De reactie komt van het “bestuur van het Turks Festival Arnhem”. De brief van Doorbraak zou volgens dat bestuur een “haatactie” vormen van een “marginale protestgroepering” van mensen “die nog nooit iets hebben mogen betekenen voor de samenleving”. Doorbraak zou slechts “criminaliseren” en “demoniseren”. Over zichzelf schrijft het bestuur: “Wij zijn een transparante en legale organisatie” en “geen enkele beschuldiging aanvaarden wij en verwerpen wij ten strengste”. Ook de Gelderlander maakt melding van deze reactie.

Het is veelzeggend dat de Grijze Wolven van de fascistische Turkse Federatie Nederland (TFN), de feitelijke organisatoren van het festival en de optocht, niet zelf openlijk reageren. Liever verschuilt men zich achter het “bestuur van het Turks Festival Arnhem”. Zo “transparant” wil men kennelijk ook weer niet zijn.

Voorzitter Ibrahim Gunay van de Arnhemse TFN-afdeling Ahmed Hoca Yesevi maakte bij de optocht van twee jaar geleden het Grijze Wolven-handgebaar, de Turkse variant van de Hitlergroet. Hij ontkende dat in alle toonaarden, totdat er bewijsfoto’s opdoken.

Maar ontkennen kan niet meer. Het festival en de optocht zijn opgezet als propaganda door de fascistische beweging van de Grijze Wolven. Neem bijvoorbeeld deze tweet van de TFN van 21 mei.

Tweet van de Turkse Federatie Nederland (TFN)
Tweet van de Turkse Federatie Nederland (TFN)

Daar lezen we: “Onze voorzitter meneer Murat Gedik ondertekent bij onze afdeling Arnhem certificaten die uitgereikt worden op ons festival aan kinderen die Turkse les hebben gehad”. Gedik is de voorzitter van de Nederlandse Grijze Wolven, en hij was kennelijk onlangs op bezoek bij hun Arnhemse afdeling.

Gedik en Gunay
Gedik en Gunay.
Gedik met dode führer Türkeş op de achtergrond
Gedik met de dode führer Türkeş op de achtergrond.

Bekijken we de foto’s van wat naderbij, dan zien we Gedik achter een bureau zitten. Hij tekent inderdaad iets dat op certificaten lijkt. Naast hem staat Ibrahim Gunay, de voorzitter van de Arnhemse TFN-afdeling. Achter hen de vlag van die afdeling. Voor hen op het bureau staat een doos flyers voor het festival van 22 tot 24 juni.

Op de achtergrond, aan de muur van de Arnhemse afdeling dus, hangt een foto van de inmiddels overleden grote leider van de Grijze Wolven, Alparslan Türkeş. Die werd onlangs nog massaal door Turkse fascisten herdacht in het Nijmeegse cultureel centrum Lindenberg. Vlak voor die foto zien we ook nog een fascistische mascotte staan: een beeldje van een Grijze Wolf. Het hele tafereel speelt zich vermoedelijk af in het kantoor van Gunay, want links naast de wolf staat zijn houten naambordje.

Ontkennen heeft geen zin.

Eric Krebbers

PS En voor wie nog niet overtuigd is, bekijk dan eens de Twitter van Ibrahim Gunay.

De Twitter-banner van festival-organisator Ibrahim Gunay met kind dat het fascistische Grijze Wolven-gebaar maakt
De Twitter-banner van festival-organisator Ibrahim Gunay met kind dat het fascistische Grijze Wolven-gebaar maakt.
Avatar van Gunay met op de achtergrond de grote Grijze Wolven-führer Grijze Wolven Alparslan Türkeş.
Avatar van Gunay met op de achtergrond de grote Grijze Wolven-führer Alparslan Türkeş.