Steun KOZP ook financieel in de strijd tegen het Zwarte Piet-racisme!

Op 16 november lanceert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) haar nieuwe campagne #2020ZwartePietVrij. Met deze campagne gaat KOZP zich in 2020 “structureel sterk maken voor racisme-vrije Sinterklaasvieringen”. Niet alleen deze campagne kost de KOZP-activisten geld, maar ook het racistische geweld van de tientallen extreem-rechtsen die afgelopen vrijdagavond het pand bestormden waarin een KOZP-congres werd gehouden. Steun KOZP daarom financieel en maak geld over naar het KOZP-Solidariteitsfonds 2019-2020.

Uit de oproeptekst van KOZP: “Na succesvolle acties van verschillende actiegroepen, activisten en betrokken individuen heeft de NTR dit jaar eindelijk laten weten te gaan stoppen met de racistische karikatuur zwarte piet. Dat is een historische stap! Er zullen geen zwarte pieten meer te zien zijn tijdens het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht in Apeldoorn. Dit nieuws kon op positieve reacties rekenen. De afgelopen jaren bleek dat de NTR een voorbeeldfunctie heeft en we zien er dan ook naar uit dat nog meer gemeenten, organisaties en bedrijven dit goede voorbeeld zullen volgen.

Het doel van KOZP was en is om racisme-vrije Sinterklaasintochten te bewerkstelligen. Daarom zullen wij niet protesteren tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn en wensen wij alle kinderen in Apeldoorn een fijn en inclusief feest toe. Ook in Zwolle, Tilburg, Middelburg, Weesp, Assen, Amstelveen, Rotterdam, Hilversum, Amsterdam en Utrecht, zullen er dit jaar geen protesten plaatsvinden omdat Zwarte Piet in de ban is gedaan, veranderingen in gang zijn gezet of ze zich hebben gecommitteerd om in lijn met de campagne #2020ZwartePietVrij, om in 2020 afstand te nemen van Zwarte Pieten. KOZP zal wel op meer dan tien andere plaatsen in Nederland en in Willemstad, Curaçao, demonstreren.

Niet een ieder is blij met de verandering. Hoe meer er sprake is van verandering, hoe meer voorstanders van Zwarte Piet lijken te radicaliseren. In 2018 hadden we op diverse locaties, zoals Eindhoven, Den Haag en Groningen, te kampen met geweld van pro-Pieten. Een dieptepunt was de gewelddadige bestorming van het landelijk KOZP-congres op 8 november 2019 in Den Haag. Voorstanders van Zwarte Piet hebben hierbij met zwaar vuurwerk het congres verstoord en vernielingen aangericht aan auto’s en het pand waar de bijeenkomst plaatsvond. KOZP laat zich niet intimideren en zal de campagne voortzetten. We dienen echter wel extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Vorig jaar hebben wij door de steun van meer dan 1.000 donateurs de kosten kunnen dekken. Gezien de trends van de afgelopen jaren kunnen we in 2019 en 2020 tientallen lokale acties met honderden mensen en diverse rechtszaken tegemoet zien. Maar rechtszaken en actievoeren kosten niet alleen tijd, moed en inspanning, ze kosten ook geld. De lasten mogen niet voor rekening komen van degenen die zich keer op keer tomeloos inzetten. Daarom hebben we hebben jouw hulp weer nodig om geld in te zamelen voor een fonds voor acties in 2019 en 2020 en voor juridische kosten.”

Je kunt hier geld overmaken naar het KOZP-Solidariteitsfonds 2019-2020. Je kunt ook financieel solidair zijn met de bewoners van het gebouw waar het KOZP-congres op 8 november werd gehouden. Het racistische geweld van de extreem-rechtsen heeft geleid tot veel materiële schade aan het gebouw. Je kunt geld overmaken op bankrekening NL25 INGB 0007 6604 36 t.n.v. VB Solidariteitsfonds o.v.v. “De Samenscholing”.

Harry Westerink