Teken ook de oproepen van Comité 21 maart en Platform Stop Racisme (en kom mee de straat op!)

In aanloop naar de verkiezingen op 15 maart organiseert Platform Stop Racisme op verschillende plaatsen in het land acties tegen extreem-rechts. En op zaterdag 18 maart organiseert Comité 21 maart een landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie. Doorbraak heeft de oproepen van beide organisaties ondertekend en roept iedereen op datzelfde te doen. Dat kan hier (die van het platform) en via een mailtje (die van het comité).

We steunen de oproepen in grote lijnen, maar hebben net als bij de oproepen van eerdere jaren wel enige kritische opmerkingen erbij.

Beide organisaties benoemen de absoluut onacceptabele situatie aan de Europese buitengrenzen en in Nederland voor vluchtelingen en migranten. Comité 21 maart heeft als een van haar eisen dat de IND en de COA hun achterstanden wegwerken en Platform Stop Racisme demonstreerde voor menswaardige opvang en veilige vluchtroutes. Als Doorbraak vinden we het belangrijk erop te blijven wijzen dat opvang en hulp alleen maar nodig zijn, omdat mensen actief rechteloos worden gemaakt. Weg met die indeling in nationaliteiten, weg met alle grenzen!

Daarnaast wordt in beide teksten voornamelijk gefocust op de extreem-rechtse partijen, terwijl vrijwel alle partijen het keiharde Europese grensbeleid in meerdere of mindere mate steunen of er verantwoordelijk voor zijn.

Het verband dat beide organisaties zien tussen kapitalisme en racisme zien wij ook. Uitbuiten gaat een stuk makkelijker als je mensen wijs maakt dat ze wat te vrezen hebben van de mensen die nog minder hebben. Maar we vinden dat in beide oproepteksten te weinig aandacht is voor het structurele racisme waar de hele Nederlandse maatschappij van doordrenkt is. Dat het Controle Alt Delete en anderen bijna drie jaar heeft gekost om de marechaussee via de rechter te dwingen om te stoppen met etnisch profileren is wat dit betreft een teken aan de wand. En de strijd voor excuses voor het Nederlandse slavernijverleden is – ondanks een eerste succes afgelopen jaar – nog lang niet gestreden.

En een eerlijkere ‘verdeling van de koekjes’ gaat dit niet veranderen. Hiervoor is een constante strijd nodig tegen racisme op alle plaatsen en in alle vormen waar het zich voordoet. Het delen van successen en verbinden met de mensen en organisaties die dit doen, is iets dat beide organisaties in hun oproepen nalaten. Een gemiste kans.

Doorbraak


De oproep van het Comité 21 Maart deelden we eerder al bij de aankondigingen. Hieronder de oproep van het Platform Stop Racisme

Wij maken ons grote zorgen. Meer dan tien jaar Rutte heeft publieke voorzieningen uitgehold. Wonen is onbetaalbaar, zorgkosten nemen toe en lonen blijven steeds verder achter bij de winsten van grote bedrijven. Het kabinet subsidieert nu energiebedrijven met miljarden, maar weigert werkenden en mensen zonder baanzekerheid te bieden of te breken met fossiel kapitaal. Om de aandacht hiervan af te leiden wijst het kabinet zondebokken aan. Dit geeft extreem-rechts wind in de zeilen.

Dit zien we in de eerste plaats aan de opkomst van Forum voor Democratie, een fascistische partij. Een partij die zich niet primair richt op het parlement, maar op het bouwen van een beweging. FvD normaliseert rassenleer en antisemitische complottheorieën, zoals die over omvolking. Parlementariërs van de partij intimideren journalisten, politici en wetenschappers. FvD probeert ook voort te bouwen op de, door extreem-rechts geleide, beweging van corona-ontkenners.

Naast FvD, groeit ook parlementair extreem-rechts. De islamofobe PVV is in peilingen nog steeds de grootste racistische partij. Volgens de BBB bestaat er geen stikstofprobleem en wordt deze ‘leugen’ zelfs gebruikt om boerenland te gebruiken voor de huisvesting van migranten. JA21 probeert op basis van haar racisme en zondebok-politiek uit te groeien tot bestuurderspartij. En voor de SGP mogen vrouwen geen beslissingen nemen over hun eigen lichaam en moeten lhbtqi+ers in therapie. Het kabinet dreigt in de Eerste Kamer nog afhankelijker te worden van steun van deze partijen na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart.

Deze normalisering van racisme en discriminatie beperkt zich niet tot de politiek. Zo spelen extreem-rechtse mediakanalen al jaren een belangrijke rol in de verspreiding van hun gif. Met Ongehoord Nederland hebben we zelfs een fascistische omroep betaald van belastinggeld. Ook via de publieke omroep wordt vaak een kritiekloos podium geboden aan partijen die haat verspreiden tegen vluchtelingen, moslims en lhbtqi+ers.

Radicaal rechts functioneert als een stormram in de normalisering van racisme. Het Europese grensbeleid van nu – met haar hoge hekken, geweld en pushbacks – is de extreem-rechtse wens van vijftien jaar geleden. De afgelopen tien jaar bezuinigden regeringspartijen in Nederland de asielopvang en sociale huur kapot. Nu grijpen dezelfde partijen de chaos aan om nog meer vluchtelingen te weren. Dit is een absolute schande.

Extreem-rechts probeert de woede en angst van mensen over de groeiende economische onzekerheid te kapen. Niet door te breken met de gevestigde politiek van bezuinigingen, privatisering en loonmatiging, maar juist door de aandacht hiervan af te leiden. Deze ontwikkeling beperkt zich niet tot Nederland. Wereldwijd grijpt extreem-rechts de crises van het kapitalisme aan om de democratie te ondermijnen: van de bestorming van parlementsgebouwen in Brazilië en VS, de nieuwe regering Meloni in Italië tot het Duitse nazi-netwerk dat voorbereidingen trof voor een gewapende machtsovername.

Dit is een levensgevaarlijke dynamiek. Extreem-rechts is een gevaar voor alle onderdrukte groepen, de arbeidersbeweging en voor iedereen die het leven van toekomstige generaties op deze aarde serieus neemt. Maar laat precies dit ook onze kracht zijn. Als we deze groepen samenbrengen, en solidair zijn met elkaar, kunnen we het rechtse tij keren. Wegkijken is geen optie. Dat is waarom we in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten acties organiseren met de oproepen:

  • Stop de normalisering van fascisme. Stop FvD!
  • Geef haat geen stem!