Akef Ibrahimi: ”Onze strijd is nauw verbonden met het dekolonialisme over heel de wereld” (video)

Akef aan het woord op het podium. Akef draagt een grijze joggingbroek, een paars shirtje en een rood vest. Hij heeft zwarte krullen en een baardje. Op de achtergrond de hoogbouw van Rotterdam.

Zo’n 150 tot 200 mensen deden afgelopen zaterdag mee aan de manifestatie “Vrijheid voor Afghanistan! Verblijfsrecht voor Afghaanse vluchtelingen!” op het Willemsplein in Rotterdam. Ze luisterden onder andere naar Doorbraak-activist Akef Ibrahimi, die moderator van de actie was en onder meer de eisen van het protest verwoordde. Hier enkele fragmenten van zijn speeches en leuzen.

Kijk even om je heen. Er zijn mensen van verschillende achtergronden, verschillende huidskleuren, dus alstublieft, discriminatie op basis van welk kenmerk dan ook: geslacht, seksualiteit, gender, etniciteit, religie, accepteren wij niet. Dat is iets wat de Taliban zou doen.

Wij hebben hier de vrijheid om ons uit te spreken tegen de racistische, seksistische, homofobische en terroristische Taliban, terwijl zij daar een demonstratieverbod hebben ingevoerd en de mensen daar zich alsnog verzetten. We stand with you, Afghan people, we see your resilience. Laat je horen, in solidariteit met de Afghaanse mensen!

Dat gezegd hebbende, welkom Rotterdam! Dit is de eerste keer dat ik zoiets gedaan heb, en ik zat ook even na te denken: hoe moet ik beginnen? En het is vaak dat mensen met één minuut stilte beginnen. Maar er is teveel stilte geweest, naar mijn mening. Hoeveel minuten moeten wij nog stil zijn, voordat we verder komen? Het is vandaag twintig jaar na de aanslag op de Twin Towers in de VS. Hoeveel minuten zijn dat? Twintig jaar na de ongerechtigde invasie van Irak en Afghanistan. Twintig jaar later, en tientallen jaren daarvoor, en de grootmachten van de wereld spelen nog steeds met mensenlevens. Waar de NATO diens bezetting stopt, heeft de Taliban, veelal gesteund door de Pakistaanse overheid, hun rol overgenomen. En het is belangrijk dat wij nu spreken over de Pakistaanse overheid, want Pakistanen zelf zijn ook slachtoffer geweest van de bombardementen en het terrorisme van de Taliban.

Twee demonstranten met een Doorbraak-spandoek met de tekst 'Sloop de muren van Fort Europa'.

Wij eisen dat er politieke sancties komen op de overheid van Pakistan.

Sanction Pakistan! Zeg me na! Sanction Pakistan! Sanction Pakistan!

Wij eisen de delegitimatie van de Taliban, of welke andere bezetters dan ook, als overheid van Afghanistan.

Terrorists no, Taliban must go! Terrorists no, Taliban must go! Terrorists no, Taliban must go!

Als laatste eisen wij dat Afghanistan als “onveilig” verklaard wordt, niet een middenweg zoals nu gekozen is, en we er alles aan doen om Afghaanse vluchtelingen veilig te stellen en te helpen. Dit betekent het evacueren van Afghanen uit Afghanistan, het steunen van de vluchtelingen in de Afghaanse buurlanden, het creëren van veilige vluchtwegen voor alle Afghanen, het evacueren van kamp Moria in Griekenland en een generaal pardon voor alle Afghanen en alle uitgeprocedeerde vluchtelingen die nu in Nederland zitten!

No borders no nations, stop deportations! No borders no nations, stop deportations! No borders no nations, stop deportations!

Dank jullie wel!

Overzicht van de demonstratie onderaan de Erasmusbrug, aan de over van de Nieuwe Maas.

Nogmaals: No justice, no peace! No justice, no peace!

None are free until all are free! None are free until all are free!

Free, free, Afghanistan! Harder! Free, free, Afghanistan!

Free all Afghans! Free all Afghans!

Free queer Afghans!

Free trans Afghans!

Free Hazara Afghans!

Free all Afghans!

Dank jullie wel!

Spandoek met de tekst 'If you don't want refugees, then stop creating them'.
SAMSUNG CSC

Say it loud, say it clear: refugees are welcome here! Say it loud, say it clear: refugees are welcome here! Dat kan harder, mensen! Say it loud, say it clear: refugees are welcome here!

Opdagen en aandacht vragen voor de situatie in Afghanistan, zoals vele sprekers al hebben gezegd, is van levensbelang. Wij moeten eisen dat beleid word aangepast en uitgevoerd. Er moeten politieke sancties komen op de Pakistaanse overheid.

Ja! Sanction Pakistan! Sanction Pakistan!

De Taliban moet niet gelegitimeerd worden, door geen overheid, door geen instanties, niet door China, niet door Rusland, niet door Iran, niet door de NATO, door niemand niet.

Terrorists no, Taliban must go!

En natuurlijk iedereen die gevaar loopt in Afghanistan en daarbuiten, alle Afghaanse vluchtelingen, moeten opgevangen worden. Ze moeten geholpen worden. Afghanistan was en is een onveilig land. Wij moeten solidair staan met de Afghaanse mensen, en met onderdrukte mensen overal. Want zoals in een speech hiervoor heel mooi Martin Luther King werd gequote, moeten wij ook beseffen dat ons lot hetzelfde is als die van die zwarte activisten, die van de indigenous activisten wereldwijd, want waar wij voor strijden is hetzelfde: wij willen onze mensenrechten. Ik wil iedereen het één keer horen zeggen:

Black Lives Matter!

Free Palestine!

Land back!

Akef wordt geïnterviewd. Het regent en Akef heeft zijn capuchon opgedaan. De journalist draagt een witte regenjas en filmt Akef.

Want waar wij hier voor vechten, dames en heren, en iedereen erbuiten en ertussen: wij zijn indigenous people van Afghanistan en wij vechten voor ons land. Laten wij niet vergeten dat onze strijd heel nauw verbonden is met het dekolonialisme over heel de wereld.

Maar lieve mensen, ik wil eindigen met een andere noot, want ja, wij staan hier voor een hele belangrijke reden, maar jullie gezondheid is ook belangrijk. Niet alleen verdienen wij hetzelfde geluk en dezelfde vrede die wij onze mede-Afghanen wensen, maar het is belangrijk om te weten dat wij niemand kunnen helpen, als wij zelf uitgeput en ziek zijn. Kijk om je heen, kijk naar de gezichten om je heen: wij zijn hier vandaag samengekomen om onze rouw en verdriet, maar ook onze hoop te delen. Laten wij dat zo altijd doen voor elkaar. Laten wij er altijd voor elkaar zijn en ervoor zorgen dat we gezond de strijd tegen onrecht kunnen voeren.

None are free, until all are free!

En daar horen wij dus ook bij. En ik ga Marina haar mooie zin quoten: want zolang er één Afghaan blijft leven, zal Afghanistan blijven leven. Ta yak nafar Afghan ast, zenda Afghanistan ast. As long as there is one Afghan, Afghanistan is alive.

Free free Afghanistan! Free free Afghanistan!

Akef Ibrahimi


Meer speeches van deze manifestatie:
1. Akef Ibrahimi: ”Onze strijd is nauw verbonden met het dekolonialisme over heel de wereld”
2. Hoda Ibrahimi: “Velen zijn zich niet bewust dat asiel zoeken een mensenrecht is!”
3. Sorab Roustayar: “De Afghaanse vrouw is de nieuwe hoop voor Afghanistan”
4. Marina Samadi: “Afghanistan, ik blijf vechten voor jouw nieuwe seizoen”
5. Arghawan Efat: ”Nederland is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Afghanistan”
6. Milad Qanee: ”Jullie moed zal geschiedenis schrijven”
7. Sandro Kortekaas op Free Afghanistan-manifestatie: “Afghaanse LHBTI-ers leven nu in een gitzwarte nachtmerrie”
8. Massoud Hossaini: ”If you forget Afghanistan, you have to expect another 9/11”

Kleurrijk spandoek van XR met de tekst 'Wij zijn hier in solidariteit'.
Een demonstrant in een Feyenoord-jasje draagt een kartonnen protestbord met de tekst 'Samen met Afghanen'.
Een demonstrant met een BIJ1-protestbord met de tekst 'Where there is oppression, there will be resistance'.