Arghawan Efat: ”Nederland is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Afghanistan” (video)

Arghawan op het podium achter de lessenaar met de Afghaanse vlag eraan.

Zo’n 150 tot 200 mensen deden afgelopen zaterdag mee aan de manifestatie “Vrijheid voor Afghanistan! Verblijfsrecht voor Afghaanse vluchtelingen!” op het Willemsplein in Rotterdam. Ze luisterden onder andere naar Arghawan Efat, die vertelde over de achtergronden van de Taliban en de verantwoordelijkheid die Nederland te dragen heeft.

Een hele goedemiddag, mijn naam is Arghawan Efat en als kind van de diaspora wil ik BIJ1 en Doorbraak bedanken voor het organiseren van deze demonstratie en het podium dat ze mij hebben gegeven.

Ik woon sinds mijn vijfde in Nederland en ben me vanaf jonge leeftijd zeer bewust van onrecht en oorlog in de wereld.

In 1996 werd Afghanistan overgenomen door de Taliban, ik was toen negen. In dat schooljaar mocht ik voor het eerst een spreekbeurt houden.

Daar waar andere ‘normale kinderen’ het hadden over hun huisdieren, had ik wel grotere problemen aan mijn hoofd. Als kind van de oorlog ontkom je namelijk niet aan een flinke dosis wereldpolitiek.

Met al mijn kennis heb ik mijn klasgenoten proberen uit te leggen wie de Taliban was. Een groep buitenlandse barbaren die onder de vlag van islam ons land probeerden te vernietigen.

Een groep die werd gefinancierd en ondersteund door grootmachten als de VS en Saudi-Arabië om druk uit te oefenen op Rusland, China en Iran als verlengde van de Koude Oorlog. Een groep die werd gehuisvest en getraind in Pakistan, een buurland dat uit was op het vernietigen van Afghanistan en het verkrijgen van de grondstoffen daar. Deze samenwerking was een gouden kans voor iedere partij.

Een spandoek met daarop een spotprent van een Taliban-strijder in de vorm van een slang, die om een bloedende vinger gewikkeld zit. De hand zit aan een arm met de Pakistaanse vlag. Op de arm zit een Amerikaanse olifant.
SAMSUNG CSC

Vol verbijstering werd ik aangekeken en vooral niet geloofd. NEEEE, landen zijn niet zo wreed. Afghanistan zou geen grondstoffen hebben en de VS zouden alleen uit zijn op het verspreiden van vrede en democratie over de hele wereld.

Uiteraard werd ik belachelijk gemaakt en uitgelachen, waardoor ik me realiseerde dat ik mijn vrijheid van meningsuiting maar vooral voor mijzelf moest houden.

Jaren later werd Afghanistan weer onderwerp van gesprek. Dit keer door de Amerikaanse inval in 2001. Wederom deed de kans zich voor dat ik een essay kon schrijven over dit onderwerp. Ik legde daarin uit dat de Taliban een maaksel van de VS was. De VS hadden een briljante smoes bedacht om een land binnen te dringen, te plunderen van allerlei grondstoffen, militaire basissen te stationeren en hun jarenlange strategische doelen te vervullen.

Neem het niet van mij aan. Kijk naar de videobeelden van Hillary Clinton, waarin ze uitlegt wie de Taliban zijn. Dat zij ze gefinancierd en gesteund hebben uit angst voor de Russen. Dat ze daarmee een monster tegen zichzelf hadden gecreëerd, zou hen later mooi uitkomen.

Deze hele dosis aan plannen was mooi verpakt onder de noemer vrijheid, democratie en vrouwenrechten. En wat heeft iedereen genoten van dit mooie verhaal.

Overzicht van een deel van de demo.

Geen land in de wereld die niet betrokken wilde zijn bij de inval in Afghanistan. Ook Nederland wilde meedoen en gezien worden als bevrijder. Afghanistan was in wederopbouw en welk bedrijf en NGO wilde daar nu niet van profiteren?

Wederom werd ik niet alleen uitgelachen, maar dit keer werd ik bij de docent op het matje geroepen en het zwijgen opgelegd. Overheden zijn niet wreed, die zijn er om mensen te helpen… jaja…

Ondertussen, twintig jaar na de inval in Afghanistan, is met de hulp van de hele internationale gemeenschap keihard gewerkt om het land op een presenteerblaadje aan die Taliban over te dragen. Dezelfde terroristische organisatie waar wij twintig jaar geleden de oorlog voor in zijn gelokt.

Nu duiken de videobeelden op van oud-president Musharaf van Pakistan, waarin hij aangeeft dat de Taliban van hen zijn. Met glinsterende ogen en vol trots verklaart hij hoe zij hun Talibanbroeders altijd zullen steunen.

Afgelopen week is Faiz Hameed, het hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, ontvangen in Kabul als overwinnaar van de oorlog tegen de VS en het Westen.

Recentelijk is de Pansjir vallei aangevallen door Pakistaanse gevechtsvliegtuigen en drones. De Pakistaanse aanval op Afghanistan is hiermee keihard bevestigd. Wij willen dat Pakistan ter verantwoording wordt geroepen en hier wordt online aandacht voor gevraagd middels de #SanctionPakistan.

Wederom, anno 2021, zijn er miljoenen Afghanen misplaatst en uitgehongerd. Waarom: omdat het helse beleid van de terroristen weer aan de macht is. Mannen, vrouwen en kinderen worden iedere seconde bedreigd met het gevaar voor verkrachting, marteling en de dood.

Op dit moment is het recht van demonstratie in Afghanistan ingetrokken, vrouwenrechten zijn verdwenen en journalisten worden ronduit in elkaar geslagen of zijn zelfs vermist.

Toegang tot internet en elektriciteit neemt met de dag af.

Twee oudere demonstranten, waarvan eentje met een bord met de tekst 'We reject Emirate as a political system for Afghanistan'. De andere draagt ook een bord, maar in een taal die ik niet kan lezen.

Afghaanse vluchtelingen zijn op dit moment in geen enkel land welkom en worden opzettelijk aan hun wrede onmenselijke lot overgelaten. Kijk naar de grenzen waar ze naartoe vluchten, kijk naar de kampen waar ze in terecht komen en de walgelijke staat waarin zij moeten verkeren. Mensonterend!

Is dit waar wij vredesmissies voor hebben gevoerd?

Hebben we hier jarenlang belasting voor betaald?

Hoe kan een land als Nederland zo haar rug toekeren naar een dictatuur en een terroristische staatsgreep?

Waar zijn internationale verdragen voor de rechten van de mens gebleven? En waarom staat geen enkel land op om deze te verdedigen?

Inmiddels woedt er al veertig jaar een oorlog in Afghanistan die iedere vorm van beschaving en cultuur met de grond gelijk heeft gemaakt.

Ik en samen met mij duizenden andere kinderen van de diaspora zijn opgegroeid met prachtige en verschrikkelijke verhalen over Afghanistan.

Van onze lange en rijke historie van trotse strijders tot het tijdperk waarin toeristen vrij konden reizen in Afghanistan.

Een tijdperk waarin zelfs onze grootmoeders studeerden en volledige vrijheid hadden.

Wij schreeuwen al jarenlang om het lot van Afghanistan en nu lijkt de wereld de misdaden tegen de menselijkheid eindelijk in te zien.

Al deze landen die jarenlang hebben geprofiteerd van hun zogenaamde vredesmissies in Afghanistan, zijn zeker verantwoordelijk voor deze misdaden tegen de mensheid.

Nu is de tijd om onze overheid verantwoordelijk te stellen voor de humanitaire ramp die ze mede hebben veroorzaakt in Afghanistan.

Een spandoek met een foto van Taliban-kopstukken met een groot rood kruis erdoor en de tekst 'Taliban: "We want to end the war". A bad peace is even worse than war.'

Nu is het tijd voor actie! Nu is het tijd voor actie!

Hoe, vraag je je af?

Organiseer demonstraties voor Afghanistan, net als deze.

Doe mee aan demonstraties, net als deze.

Teken de petities die voor Afghanistan zijn gemaakt.

Schakel je volksvertegenwoordiger in. Zij kunnen het kabinet verantwoordelijk stellen voor deze wandaden.

Deel de oorlogsmisdaden tegen de Afghanen met #SanctionPakistan en #FreeAfghanistan voor bewustwording.

Dit zijn manieren om hulp, steun en aandacht te vragen voor Afghanistan.

Dit is niet alleen ons recht, maar tevens ook onze plicht als Nederlandse staatsburgers.

Voor een ieder die hier deelneemt, petities tekent, het Rode Kruis steunt, doneert en informatie over Afghanistan deelt, TASHAKOR, oftewel: dank je wel.

Deze strijd is niet alleen van ons. Deze strijd is niet alleen van ons.

Dank jullie wel.

Arghawan Efat


Meer speeches van deze manifestatie:
1. Akef Ibrahimi: ”Onze strijd is nauw verbonden met het dekolonialisme over heel de wereld”
2. Hoda Ibrahimi: “Velen zijn zich niet bewust dat asiel zoeken een mensenrecht is!”
3. Sorab Roustayar: “De Afghaanse vrouw is de nieuwe hoop voor Afghanistan”
4. Marina Samadi: “Afghanistan, ik blijf vechten voor jouw nieuwe seizoen”
5. Arghawan Efat: ”Nederland is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Afghanistan”
6. Milad Qanee: ”Jullie moed zal geschiedenis schrijven”
7. Sandro Kortekaas op Free Afghanistan-manifestatie: “Afghaanse LHBTI-ers leven nu in een gitzwarte nachtmerrie”
8. Massoud Hossaini: ”If you forget Afghanistan, you have to expect another 9/11”