Hoda Ibrahimi: “Velen zijn zich niet bewust dat asiel zoeken een mensenrecht is!” (video)

Zo’n 150 tot 200 mensen deden afgelopen zaterdag mee aan de manifestatie “Vrijheid voor Afghanistan! Verblijfsrecht voor Afghaanse vluchtelingen!” op het Willemsplein in Rotterdam. Ze luisterden onder andere naar Hoda Ibrahimi, die haarfijn uit de doeken deed hoe de vier grote partijen afgelopen jaren steeds weer tegen Afghaanse vluchtelingen stemden. Hier lees en bekijk je de integrale toespraak.

Dank jullie wel lieve mensen, dat jullie hier zijn.

Ik spreek normaal nooit eigenlijk op dit soort protesten, maar vandaag zie ik het als mijn plicht om jullie een aantal dingen te vertellen. Sommige mensen zullen het al weten, anderen zullen misschien geschokt zijn.

We zijn hier vandaag bijeengekomen omdat wij gelukkig de vrijheid hebben om onze verhalen te verspreiden en onze stemmen te laten horen.

Tegelijkertijd hoop ik dat wij allemaal beseffen, en ik spreek voornamelijk mijn mede-Afghanen aan, op welke partijen wij stemmen hier in Nederland.

Zevenentwintig jaar geleden, toen ik bijna drie was, was ik samen met mijn ouders op de vlucht voor ons leven. In Nederland konden we uiteindelijk terecht. Achteraf besef ik dat dit zeker geen bewuste keuze was, maar onder andere te maken had met geluk en vooral ook met beleid.

Ik ben eens gaan onderzoeken, lieve mensen, welke moties er de afgelopen jaren zijn ingediend wat betreft Afghanistan en het beschermen van vluchtelingen.

Ik kan jullie niet vertellen waarom ik de bevestiging opzocht, maar ik kan jullie wel vertellen dat ik niet verrast was door onder andere de volgende drie moties die ik tegen kwam:

In 2017 is er een motie ingediend over geen kinderen uitzetten naar Afghanistan. Deze motie, lieve mensen, werd verworpen, omdat onder andere vier van de grootste partijen hier in Nederland tegen stemden.

Een jaar later, in 2018, wordt er een motie ingediend over het versoepelen van het beleid voor Afghanen, Afghaanse gezinnen met kinderen. Wederom stemmen de vier grootste partijen op dit moment in Nederland tegen en de motie werd verworpen.

Tot slot, vorig jaar werd er weer een motie ingediend over het niet langer inzetten op gedwongen terugkeer, wederom, van alleenstaande kinderen, dames en heren en alles wat er tussenin zit. Jullie raden het waarschijnlijk al: ook deze werd verworpen en de vier grootste partijen in Nederland stemden tegen.

Net zoals velen met mij, en waarschijnlijk iedereen die hier vanmiddag staat, ben ik mij bewust van het oneerlijke politieke spel dat al meer dan tien jaar gespeeld wordt in dit land.

Toch kreeg ik er een brok in mijn keel van, want de VVD, de PVV, het CDA en D66 zijn niet zomaar de grootste partijen. Achter die vier grote partijen schuilen stemmers, dames en heren, mensen, onze medemensen, onze buren, onze collega’s en misschien wel onze vrienden.

Mensen die zich er misschien niet bewust van zijn dat asiel zoeken een mensenrecht is! Dat het zoeken van geluk als verwijt wordt gezien en het delen ervan helaas ontbreekt.

Mensen die zich hopelijk er niet bewust van zijn dat zij mij en ook velen van jullie hier zevenentwintig jaar geleden een mes in de rug zouden steken met het huidige stemgedrag wat zij hebben.

Gebruik je stem goed, lieve mensen, en laat je horen voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en vrede.

No justice, no peace!

No justice, no peace!

No justice, no peace!

Dankjewel, lieve mensen.

Hoda Ibrahimi


Meer speeches van deze manifestatie:
1. Akef Ibrahimi: ”Onze strijd is nauw verbonden met het dekolonialisme over heel de wereld”
2. Hoda Ibrahimi: “Velen zijn zich niet bewust dat asiel zoeken een mensenrecht is!”
3. Sorab Roustayar: “De Afghaanse vrouw is de nieuwe hoop voor Afghanistan”
4. Marina Samadi: “Afghanistan, ik blijf vechten voor jouw nieuwe seizoen”
5. Arghawan Efat: ”Nederland is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Afghanistan”
6. Milad Qanee: ”Jullie moed zal geschiedenis schrijven”
7. Sandro Kortekaas op Free Afghanistan-manifestatie: “Afghaanse LHBTI-ers leven nu in een gitzwarte nachtmerrie”
8. Massoud Hossaini: ”If you forget Afghanistan, you have to expect another 9/11”