Milad Qanee: ”Jullie moed zal geschiedenis schrijven” (video)

Zo’n 150 tot 200 mensen deden afgelopen zaterdag mee aan de manifestatie “Vrijheid voor Afghanistan! Verblijfsrecht voor Afghaanse vluchtelingen!” op het Willemsplein in Rotterdam. Ze luisterden onder andere naar Milad Qanee, die een gedicht voordroeg van Masoud Jan Zarab over het verzet in Afghanistan.

Goedemiddag beste aanwezigen.

Allereerst wil ik jullie allen bedanken voor jullie aanwezigheid hier in Rotterdam. Wij staan hier samen om aandacht te vragen voor de vreselijke situatie in Afghanistan. Wij staan hier tegen onderdrukking en schending van mensenrechten door de terroristische organisatie de Taliban. Mijn naam is Milad Qanee en ik ben een eerste generatie vluchteling geboren in Kabul begin jaren negentig. Het waren dezelfde gruwelijke daden door de Taliban die ervoor hebben gezorgd dat ik samen met mijn gezin het land dat me heel dierbaar is, moest ontvluchten.

Ter ere van het verzet in Afghanistan, van Kabul tot aan Panshir, waaronder vele dappere mannen en vrouwen die zich inzetten voor hun vrijheid, zelfs ten koste van hun eigen leven en die van hun naasten, zou ik graag een gedicht willen voordragen.

Dit gedicht is geschreven door een gerespecteerde, welbekende en talentvolle Nederlands-Afghaanse poëet, mijn goede vriend Masoud Jan Zarab. Ik heb geprobeerd om het gedicht in het Nederlands te vertalen, maar de essentie is niet uit te drukken in de Nederlandse taal. Dus vandaar dat ik het gedicht in het Afghaans zal reciteren.

(Dit gedicht omvat de vele emoties die wij allen voelen en hebben gevoeld sinds de invasie van de Taliban en Pakistan. Hier alsnog een Nederlandse vertaling.)

Mijn dierbaren en landgenoten, mijn hart is verbonden met jullie.

Vanavond branden jullie en ik voel jullie pijn en verdriet.

Een regen gevuld met vuur blijft neerdalen.

Ik vraag de hemel waarom dit verdriet op ons neerdaalt.

Wij zijn trots op onze vrijheidsstrijders in de loopgraven.

In jullie eigen land zijn jullie in een hoek gedreven.

Echter, vanuit elke hoek van de wereld staan mannen en vrouwen achter jullie.

Jullie moed zal geschiedenis schrijven.

Jullie moed zal een les worden voor vele generaties na jullie.

Ik voel jouw pijn en jij mijn verdriet, hoe kan een buitenstaander deze verbintenis ooit begrijpen?

Het verrotte land die jij en ik beiden kennen. Het oneerbiedige, schaamteloze land, gevuld met verraad.

Je moederland schreeuwt echter vanuit haar vallei “Zarab”, “leeuwen van Panshjir, god is jullie waker”.

Dank jullie wel.

Milad Qanee


Meer speeches van deze manifestatie:
1. Akef Ibrahimi: ”Onze strijd is nauw verbonden met het dekolonialisme over heel de wereld”
2. Hoda Ibrahimi: “Velen zijn zich niet bewust dat asiel zoeken een mensenrecht is!”
3. Sorab Roustayar: “De Afghaanse vrouw is de nieuwe hoop voor Afghanistan”
4. Marina Samadi: “Afghanistan, ik blijf vechten voor jouw nieuwe seizoen”
5. Arghawan Efat: ”Nederland is medeverantwoordelijk voor de humanitaire ramp in Afghanistan”
6. Milad Qanee: ”Jullie moed zal geschiedenis schrijven”
7. Sandro Kortekaas op Free Afghanistan-manifestatie: “Afghaanse LHBTI-ers leven nu in een gitzwarte nachtmerrie”
8. Massoud Hossaini: ”If you forget Afghanistan, you have to expect another 9/11”