Het Sinterklaascircus in de Rotterdamse wijk Spangen is na commotie rond het inzetten van klassieke Zwarte Pieten alweer vertrokken. Initiatiefnemer Wouter Zuidema had volgens betrokkenen afgesproken roetveegpieten in te zetten, maar hield zich daar niet aan. De eigenaar van de tent, circus Barani, besloot zijn spullen te pakken. In Spangen wonen overwegend mensen van allochtone afkomst. “De gemoederen liepen hoog op”, zegt eigenaar Robert Zinnecker van Barani. “We zijn bedreigd. Ook is een zeil van onze dierentent vernield en een van onze wagens met verf besproeid. We hebben drie nachten lang rond onze spullen gelopen om ze te beschermen. Uiteindelijk kregen we na een gesprek met mensen van het wijkcentrum zwart op wit te zien dat de afspraak was om alleen met roetveegpieten te werken. Wij waren daar niet van op de hoogte. In overleg met dat wijkcentrum hebben we besloten onze tenten af te bouwen.” (…) Gebiedscommissielid Ninny Duarte Lopes van Delfshaven ging er met haar vriendin Dorien Visser poolshoogte nemen. “Toen we zagen dat er klassieke Zwarte Pieten waren, hebben we een wijkagent gevraagd of we met bordjes die we bij ons hadden mochten protesten. Dat mocht. Op de kartonnen bordjes stond de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.” Het Sinterklaas circus in Spangen was overigens geen succes. De twee voorstellingen trokken slechts een handjevol mensen. “Alles bij elkaar heeft ons doen besluiten te stoppen”, aldus Zuidema.

Folkert van der Krol in Buurt jaagt circus mét Zwarte Piet de stad uit (AD)


 1. Eric # 1 
  8 maanden geleden

  Dorien Visser, die in bovenstaande Nieuws Elders-berichtje genoemd wordt, schreef ter aanvulling op onze Facebook-pagina:

  “De media loopt te smullen en verschillende berichten worden inmiddels verspreid door de NOS, Telegraaf, 010, TV rijnmond en meer waar ieder zijn eigen draai aan het verhaal geeft. Inmiddels gooien we niet meer met eieren 😂 maar komt gelukkig de waarheid steeds verder naar boven betreft de leugens van dhr. W. Zuidema.

  Laat het nogmaals duidelijk zijn dat door leugens en informatie achterhouden van dhr W.Zuidema naar het circus toe en naar WMO Radar toe dit alles is ontstaan. Het circus is gestopt door de leugens van dhr W. Zuidema niet door ons! Dit alles is te beamen door de wijkagent van Spangen die inmiddels druk aan het twitteren is om de ‘gewone burger’ in te lichten over de juiste informatie omdat journalistiek Nederland weer eens faalt.🚮 Ons protest heeft hier opzich weinig mee te maken. Het kwam dhr waarschijnlijk wel goed uit dat wij daar stonden want hoe makkelijk is het wel niet om de anti zwarte Piet dames de schuld te geven!?

  #fail
  #leugens
  #media
  #leukgeprobeerd

  PS Van bedreigingen is er bij de politie niets bekend. Er zijn door dhr Zuidema zowel het circus geen meldingen of aangiftes bij de politie gedaan!”

 2. Eric # 2 
  8 maanden geleden

  Inmiddels is ook de wijkagent geïnterviewd en die heeft inderdaad een heel andere lezing:

  Het circus vertrok dinsdag vroegtijdig uit Rotterdam: het had nog vier dagen te gaan in Spangen. Gisteren vertelde circusdirecteur Robert Zinnecker dat een tent was vernield en dat één van de wagens met verf besproeid was.

  Volgens organisator Wouter Zuidema vertrok het circus vanwege bedreigingen door tegenstanders van Zwarte Piet. Een dag ná alle commotie is zijn verhaal anders. ,,Ik ben niet persoonlijk bedreigd”, zegt hij. ,,Dat het circus vertrok had met een aantal zaken te maken: miscommunicatie, weinig bezoekers en negatieve reclame.”

  ,,Als waar was dat circus weg zou gaan om bedreigingen zou ik dat niet laten gebeuren”, zegt André van Wingerden op Twitter. ,,Al moet ik zelf 24/7 voor de deur liggen. Maar het is niet waar.” De Spangense wijkagent mag van zijn werkgever geen toelichting op de gebeurtenissen geven aan het AD Rotterdams Dagblad. ,,We gaan hem niet centraal stellen in deze kwestie. Het circus is vertrokken vanwege de lage opkomst en een tweestrijd”, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam.

  Etc. Zie: https://www.ad.nl/rotterdam/circus-ging-niet-weg-om-bedreiging~a919540c/

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*