Coalitie tegen Politiegeweld wil onafhankelijk onderzoek naar het geweld van afgelopen vrijdag in Rotterdam

Een statement van de Coalitie tegen Politiegeweld met betrekking tot het politiegeweld van afgelopen vrijdag. De coalitie organiseerde op 3 november een manifestatie voor het Rotterdamse stadhuis naar aanleiding van het politiegeweld tegen de Woonopstand-demonstratie van 17 oktober. Het recente politiegeweld wordt aanstaande donderdag in de gemeenteraad besproken.

De Coalitie tegen Politiegeweld roept op tot een extern en onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden in Rotterdam op de avond en nacht van vrijdag 19 november 2021. Wij keuren fascisme en extreem-rechts, dat zonder twijfel aanwezig was op die bewuste vrijdagavond, met kracht af, en benadrukken hoe ontzettend gevaarlijk dat gedachtegoed en hun gedrag is. Tegelijkertijd leven er bij ons ook nog veel vragen over het politieoptreden in het centrum van Rotterdam.

We zagen duidelijk dat er agressie en geweld gebruikt werd tegen de politie, en dat de politie daar ook op heeft moeten reageren, maar er zijn bijzonder heftige dingen gebeurd. De politie heeft gericht op mensen geschoten waarbij vier gewonden zijn gevallen. Er zijn ook beelden verschenen van agenten die rustig op straat zittende of staande mensen hardhandig slaan met de wapenstok, uitschelden (“oprotten uit m’n stad”, “opk*nkeren”) en hard tegen een muur duwen. Dat heeft niets meer met noodweer of zelfverdediging te maken, en heeft meer weg van opgefokt, provocerend gedrag. Tot slot komen vragen op hoe dit überhaupt zo uit de hand heeft kunnen lopen, waarom de politie direct de controle verloor én waarom er met twee maten lijkt te worden gemeten bij de voorbereiding van de politie op demonstraties. De Rotterdamse politie heeft in het verleden vaak provocatief, gewelddadig en racistisch opgetreden, en heeft daarmee het vertrouwen van grote groepen in de samenleving verloren. Mede vanuit dat licht bezien, vraagt dit wat ons betreft om een nader extern en onafhankelijk onderzoek naar de algehele voorbereiding én het optreden van de politie op die bewuste vrijdagavond.

Uit de latere persverklaring van burgemeester Aboutaleb blijkt dat de politie slecht voorbereid was op mogelijke ongeregeldheden en “ruimte wilde bieden” aan de demonstranten om vuurwerk af te steken tijdens hun demonstratie om “stoom af te blazen”. Dat staat in schril contrast met het overtrokken politieoptreden tijdens andere demonstraties, zoals de Woonopstand op 17 oktober 2021. De ongegronde angst dat er een groep waar de politie zich zorgen over maakte de binnenstad in zou komen, was voldoende om honderden demonstranten hardhandig van de Erasmusbrug af te slaan en de demonstratie effectief op te breken. Of zoals de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in 2016, waarbij meer dan 180 mensen onrechtmatig werden aangehouden, en daarbij mishandeld.

Dat roept vragen op. Waarom wordt er voorgesorteerd op hardhandig en repressief ingrijpen bij (historisch altijd) vreedzame linkse protesten? Terwijl demonstraties doorwoven met fascistische en extreem-rechtse groeperingen en individuen met vuurwerk (!) kennelijk het voordeel van de twijfel krijgen en het recht hebben “stoom af te blazen”.

Hoe rampzalig een slechte voorbereiding kan uitpakken, laten echter zowel de recente linkse demonstraties als de ongeregeldheden van afgelopen weekend goed zien. Door een vooringenomen repressieve politieleiding worden vele duizenden demonstranten het recht op demonstreren ontnomen, en door een laks en onvoorbereide politieleiding brengt men de stad, honderden van haar inwoners en zelfs de eigen agenten nodeloos in levensgevaar. 

In de afgelopen decennia is het gelukkig maar twee keer eerder voorgekomen dat er gericht op mensen is geschoten door politie tijdens het handhaven van de openbare orde. Vuurwapengebruik in het kader van openbare orde-handhaving of tijdens demonstraties zou nooit plaats moeten vinden, en mag dus nooit genormaliseerd worden. Daarom moet er onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar het politieoptreden door een externe partij zoals het COT. Niet alleen naar het gericht schieten op mensen, maar naar elk gebruik van vuurwapens, het volledige politieoptreden én de voorbereiding van de driehoek daarop.

Belangrijk: ook onze eis naar een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld tijdens de Woonopstand blijft staan. 

Coalitie tegen Politiegeweld