Mieke Megawati Vlasblom: “Het instituut politie is tot in de kern institutioneel racistisch en kapot” (video)

Woensdag demonstreerden zo’n 200 mensen in Rotterdam tegen politiegeweld. Aanleiding was het geweld tegen de Woonopstand-demonstratie van 17 oktober op de Erasmusbrug, maar dat was zeker niet het enige ‘incident’ of de enige vorm van politiegeweld waartegen de manifestatie gericht was. De Coalitie tegen Politiegeweld, waaraan ook Doorbraak meedoet, had daarom een zeer diverse groep sprekers uitgenodigd. Hier de toespraak van Mieke Megawati Vlasblom van BIJ1 en tevens onze host.

Welkom allemaal, goed dat jullie er allemaal zijn, ongelofelijk dat we hier weer moeten staan. Wij staan hier omdat het afgelopen Woonopstand weer pijnlijk duidelijk is geworden hoe hier in Rotterdam omgegaan wordt met het demonstratierecht en hoeveel structurele problemen er zijn binnen het Rotterdamse politiekorps. We hebben het vaker meegemaakt en het zal ook niet de laatste keer zijn. Dat weten we helaas maar donders goed.

We kunnen dan ook maar een conclusie trekken: het instituut dat “de politie” heet is tot in de kern institutioneel racistisch en kapot. Wat de politie ‘incidenten’ blijft noemen, zijn structurele problemen. De politie komt te vaak in opspraak door racisme en ongehoord geweld.

Vaak hebben wij ons als Rotterdam BIJ1 uitgesproken tegen dit racisme en geweld, maar we blijven tegen een muur oplopen. Patronen zijn voor hun incidenten en na deze incidenten volgen emotionele interviews en verschuiving van het beeld. Zo zien we ineens goed geknipte drone beelden waarin het politiegeweld geminimaliseerd is. Tot op heden hebben we nog geen zelfreflectie gezien, geen actie tegen agenten die over de schreef zijn gegaan. Het aangetoonde racistische verbale geweld van agenten in Delfshaven leidt niet tot ontslag.

Kritiek verdwijnt in de “oh, maar ze bedoelden het niet zo”, “maar iemand anders begon”, “nee, nee, we werden in de rug aangevallen”.

Ons demonstratierecht wordt ons keer op keer ontnomen, door middel van paarden, honden en stokken. Onze menselijkheid wordt ons ontnomen, door appjes waar het zeggen van “weer een Turk minder” geen enkel probleem lijkt te zijn. Ons bestaansrecht wordt ons ontnomen door risico rekenen en etnisch profileren.

Meneer de burgemeester, is dit hoe u voor uw inwoners zorgt? Door ons weg te jagen, en ons de mond te snoeren? Meneer de burgemeester, zeg het ons, kijk ons aan, recht in onze ogen, in plaats van schuilen achter wapenstokken en wapenschilden.

Demonstreren is een recht en het is de taak van de burgemeester en de politie om dat recht te beschermen, en weer hebben ze dat niet gedaan.

Want wij laten ons niet weer neerslaan, wij laten ons niet breken door deze burgemeester en politie-eenheid. Wij zullen te allen tijde hier staan, zij aan zij, om te vechten voor het recht op wonen, een beter klimaat, tegen racisme en zoals vandaag: tegen politiegeweld. Wij zullen hier blijven staan om een eind te maken aan het kapotte systeem en te strijden voor een veilige stad voor ALLE Rotterdammers.

Dus meneer Aboutaleb, meneer de burgervader, ik hoop dat u zichzelf nog in de spiegel kunt aankijken, want deze verwondingen rusten op uw geweten.

Ik wil even, om erin te komen, lieve mensen:

Vecht, vecht, vecht, demonstreren is een recht!

Vecht, vecht, vecht, demonstreren is een recht!

Vecht, vecht, vecht, demonstreren is een recht!

Mieke Megawati Vlasblom

Alle speeches op een rijtje: