O zo onschuldige Grijze Wolven vierden weer hun jaarlijkse feestje in Arnhem

Poster van het festival, dit jaar zonder advertenties erop. Kennelijk zijn de sponsors bang voor een boycot en gaan ze daarom ‘ondergronds’.

Eind april organiseerden de Arnhemse Grijze Wolven weer hun jaarlijks terugkerende “Turkse Festival”. Natuurlijk was er ook weer de afsluitende optocht door de straten van stad, vergezeld van een militaire “Mehter”-band. Voorop marcheerden vertegenwoordigers van diverse Grijze Wolven-afdelingen samen met voorzitter Murat Gedik en vice-voorzitter Erim Ugurlu van de landelijke Grijze Wolven-federatie TFN. Zoals elk jaar deden media en politiek weer alsof het de normaalste zaak is dat fascisten de straten overnemen.

Vorig jaar toonden we via een reeks artikelen aan hoe de organisatie van het festival zich ‘neutraal’ voordoet, maar in werkelijkheid deel uitmaakt van het Europese netwerk van Grijze Wolven dat vanuit Turkije aangestuurd wordt door de fascistische partij MHP. Onze publicaties leidden destijds tot enige ophef in de media en tot twee raadsdebatten. Zonder veel resultaat, want de lokale overheid en media blijven de fascisten actief ‘normaliseren’.

Tweet van 24 april dit jaar.

Het kan ook anders. In België is men niet zo mild als het gaat om de Turkse fascisten. Vorig jaar bleek na een reeks onthullingen hoezeer de Grijze Wolven de Belgische politiek hebben geïnfiltreerd. Een van hen was het groene raadslid Yasin Gül uit Heusden-Zolder. Hoewel hij ontkende banden te hebben met de Turkse fascisten, mocht hij bij de Groenen niet verder. Begin dit jaar bleek hij plots op de kieslijst van CD&V te staan. Onlangs dook er echter een twee jaar oud filmpje op waarop Gül een groep Grijze Wolven aanspreekt in een ruimte vol Turkse en Grijze Wolven-vlaggen. “We gaan onze strijd blijven voeren tot de Turkse vlag overal ter wereld wappert”, zegt hij terwijl hij het Grijze Wolven-gebaar maakt (de Turkse variant van Heil Hitler). Daarna zingt hij samen met een aantal anderen een Turks nationalistisch lied. Hoewel hij voor de christen-democratische partij een stemmentrekker was in de Turkse gemeenschap, wees men hem resoluut de deur.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (links) deed de fascisten een groot plezier door ook aanwezig te zijn en zo hun propaganda-activiteiten te ‘normaliseren’. In het midden staat TFN- vicevoorzitter Erim Ugurlu, rechts voorzitter Murat Gedik.

Marcouch

Bij ons legt men de Grijze Wolven geen strobreed in de weg. Bij het raadsdebat van 20 juni vorig jaar sprong DENK-raadslid Yildirim Usta persoonlijk in de bres voor de fascisten. Hij verdedigde het Grijze Wolven-festival en ging fanatiek tekeer tegen andere raadsleden met begrippen als “Gestapo” en “Lebensraum”. Dit jaar liep hij vrolijk mee voorin de stoet, alsof hij een ereplaats had gekregen voor zijn nuttige inzet van vorig jaar. De Arnhemse Grijze Wolven-voorzitter Ibrahim Gunay had hem daar toen zeer hartelijk voor bedankt via Facebook.

Groepsfoto gemaakt tijdens de herdenking van MHP-oprichter Alparslan Türkeş in Enschede.

De Grijze Wolven blijven roepen dat het festival de stad cultureel verrijkt, vergelijkbaar met het carnaval van Rio de Janeiro. Ondanks de berg aan bewijsmateriaal – beelden en teksten – die we vorig jaar leverden aan de burgemeester en de raadsleden, blijft men volharden in het knuffelen van de fascisten. Burgemeester Ahmed Marcouch vereerde het festival dit jaar zelfs met zijn deelname. De Grijze Wolven zullen heel dankbaar zijn voor dat hoge ambtelijke bezoek. Vorig jaar leek de lokale krant De Gelderlander enigszins wakker geschud door onze onthullingen, maar dit jaar rapporteerde men als vanouds weer over het fascistische propagandafestival in termen van “interculturele muziek” en “folklore”.

TFN-leider Murat Gedik aan het woord op de Başbuğ-herdenking.

In de gemeenteraad verklaarde woordvoerder Abuzet Bozbiyik vorig jaar dat zijn festival niets met de Grijze Wolven van doen had, en de meeste raadsleden slikten die leugen maar al te graag. Maar dat is voor de Nederlandse bühne. Tijdens het afgelopen festival vertelden zowel landelijk voorzitter Gedik als de voorzitter van de lokale afdeling Ibrahim Gunay openlijk en trots aan Turkstalige media dat de TFN de organisator was.

TFN-voorzitter Murat Gedik voorop tijdens de Grijze Wolven-optocht in Arnhem. Naast hem, met een blauw overhemd, de lokale Grijze Wolvenleider Ibrahim Gunay, Helemaal rechts op de foto DENK-raadslid Yildirim Usta.

Herdenking

En voor wie nog steeds twijfelt of al deze mannen wel iets met de Grijze Wolven-partij MHP van doen hebben: ze waren op 7 april allemaal weer present op de jaarlijkse herdenking van “Başbuğ” (“Grote Leider”) Alparslan Türkeş, de stichter van de MHP. Die bijeenkomst werd volgens het april-nummer van de nieuwsbrief van de TFN, de “Federasyon Bülteni”, dit jaar gehouden in Enschede. Vorig jaar vond de massale fascistische herdenking plaats in Nijmegen, in centrum de Lindenberg. Nadat wij daarover publiceerden, zijn de Grijze Wolven in die zaal niet meer welkom. Overigens bezocht Gedik begin deze maand nog de huidige MHP-führer Devlet Bahceli.

TFN-voorzitter Murat Gedik op bezoek bij de huidige Grote Leider van de MHP Devlet Bahceli.

Ons voortdurende monitoren van de Grijze Wolven-activiteiten in Nederland heeft ertoe geleid dat openlijke uitingen van Turks fascisme op het Arnhemse festival drastisch verminderd zijn. De leiding van de optocht zal de deelnemers goed geïnstrueerd hebben dat extreem-rechtse uitingen voorlopig even niet kunnen. Tijdens de optocht en op het festival hebben wij dit jaar geen Grijze Wolven-gebaren of -vlaggen gezien. Wel liep de militaire band met de bekende vlag met de drie halve manen, waarvan de Grijze Wolven beweren dat ie van alle Turken zou zijn omdat ie nog uit de Ottomaanse tijd stamt. Maar in feite paraderen alleen de Grijze Wolven ermee rond.

Geweld

In 2016 beweerde Gedik in de Tweede Kamer dat de Grijze Wolven het geweld hebben afgezworen. Geweld was in de jaren zestig en zeventig volgens hem nodig geweest om het communisme te bestrijden, maar daarna was dat gevaar geweken. Ook vandaag de dag slaan de Grijze Wolven er nog steeds regelmatig flink op los. Dat bleek onlangs weer toen CHP-leider Kemal Kılıçdaroglu bijna gelynched werd tijdens een plechtigheid bij de begrafenis van een omgekomen soldaat. Een menigte reageerde woedend op hem omdat hij zou hebben samengewerkt met de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK en daardoor schuldig was aan de dood van de soldaat. De CHP heeft in werkelijkheid samengewerkt met de HDP, maar om feiten geven extreem-rechtse lynchmobs over het algemeen niet.

De aanval op CHP-leider Kemal Kılıçdaroglu.

Uit beelden die later opdoken, bleek dat de aanval op de partijleider uitgevoerd was door Grijze Wolven, zoals bijna altijd bij elke aanval op minderheden in Turkije. De fascisten waren met bussen vanuit hun verenigingsgebouwen (“idealistische haarden”) aangevoerd. Tijdens de aanval op Kılıçdaroglu en de andere aanwezige CHP-ers werden Grijze Wolven-handgebaren gemaakt. Dezelfde die afgelopen jaren op het Arnhemse festival gemaakt werden, onder meer door lokale leider Gunay. De aanval gebeurde in aanwezigheid van de politie en militaire stafleden, die niet ingrepen. Op het nippertje konden de CHP-ers ontsnappen aan de fascistische menigte die erop uit was om hen ter plekke te vermoorden. MHP-leider Bahceli wees na afloop Kılıçdaroglu aan als de schuldige, omdat zijn aanwezigheid de menigte zou hebben doen uitbarsten. Zoals wel vaker, werden er wel even wat mensen opgepakt, maar hoeft men niet bang te zijn voor een straf.

De Grijze Wolven werden vroeger regelmatig ingezet als instrument van de Turkse staat om de smerige klussen op te knappen, zoals door mensen als Gedik dus ruiterlijk wordt toegegeven. Nadat ze werden afgedankt, in de jaren tachtig, gingen ze hun brood verdienen met maffiose praktijken. Maar nog altijd staan ze klaar om keihard toe te slaan, als de staat erom vraagt. De opdracht was blijkbaar deze keer om Kılıçdaroglu uit de weg te ruimen. En niemand weet wanneer ze weer opduiken om een klus op te knappen voor de “Heilige Turkse staat”, op bevel van hun Başbuğ.

Ender Kaya

Aankondiging van de herdenking van de “Grote Leider” in Enschede.