Oud-agenten: Haagse politie gebruikt buitensporig geweld tegen allochtonen

Volgens drie oud-agenten en verschillende slachtoffers zijn gedupeerden geïntimideerd, in elkaar geslagen en mishandeld. In alle gevallen gaat het om buitenproportioneel geweld. Uit verklaringen blijkt dat er een cultuur van geweld zou bestaan bij het bureau De Heemstraat, een cultuur die al jarenlang in stand wordt gehouden. De drie oud-agenten die Omroep West sprak, hebben het over “discriminatie, intimidatie en mishandeling” op het politiebureau De Heemstraat. Allemaal willen ze anoniem blijven uit angst voor problemen met hun voormalige werkgever. De agenten functioneerden meer dan tien jaar bij de politie in Den Haag. Eén van hen werkte drie jaar op het bureau De Heemstraat.

Marcel van den Eng en Vincent Veenman in Oud-agenten: Haagse politie gebruikt buitensporig geweld tegen allochtonen (Omroepwest)

Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid is voor hard optreden tegen mensen die de boel verzieken. Maar hij is zeer ontstemd over wat er woensdag naar buiten kwam. Ook hij had in het verleden al zorgelijke berichten gehoord over het optreden van de politie en zag dit nu bevestigd. Khoulani: “Dit gaat zeker te ver. Laten we niet het hele korps over een kam scheren, maar bij sommige agenten is het tegen het fascistische aan.” Maar dat is niet het enige volgens hem: “Dit is een topje van de ijsberg, want we horen dezelfde verhalen over andere bureaus in Den Haag. Als het ook nog eens intern wordt bevestigd door ex-politieagenten, neem ik het eigenlijk des te meer serieus.”

Redactie Omroepwest in Haagse raad eist verklaring van Van Aartsen over buitensporig politiegeweld (Omroepwest)