Rotterdam Pride, neem stelling tegen haat!

Logo
Logo

In 2017 liep er een nieuwe club mee met de Rotterdamse Pride Walk die zich de Dutch GayServatives noemt. Hun logo? Een Nederlandse vlag met een roze driehoek en een betonschaar (verwijzing naar de mishandeling van het homoseksuele koppel Ronnie en Jasper in Arnhem). Hun slogans? “Wel homo, geen mietje“ en “Liever pepperspray dan een genderneutrale wc“.

De retoriek van de GayServatives is er eentje van virulent nationalisme, xenofobie en islamofobie. Homogeweld is volgens hen vooral te wijten aan “buitenlanders”. De GayServatives lopen weg met “rolmodellen” als Jan Roos en Gerard Joling.

Na de Pride Walk in 2017 plaatste GayServative Lennard van Mil (tevens actief Leefbaar Rotterdam-lid en fanboy van Fortuyn) op Facebook een foto waarop hijzelf en een andere deelnemer van de Pride Walk te zien waren. Hij vroeg zijn vrienden om er een meme van te maken. De comments die volgden, blonken uit in transfobie, fatshaming en seksisme. Inmiddels is Van Mil zo snugger geweest om met terugwerkende kracht vrijwel alle posts op zijn persoonlijke Facebook (inclusief foto’s waarop hij met wapens poseert en foto’s met MAGA-petje) te verbergen.

De GayServatives hebben via sociale media al laten weten dat ze ook dit jaar weer mee willen lopen met de Pride Walk op 29 september. De huidige organisatie van de Pride Walk omarmde de deelname van de GayServatives vorig jaar zodanig dat ze zelfs een shoutout vanaf het podium kregen. De GayServatives werd geen strobreed in de weg gelegd bij het vooroplopen in de stoet (terwijl die plaats eigenlijk voor de roze ouderen was gereserveerd). Toch was hun deelname bepaald niet oncontroversieel: er gebeurde van alles wat niet thuis hoort op een Pride. PvdA-raadslid Co Engberts schreef er een stuk over, evenals Olave Basabose. Manon la Décadence stuurde de organisatie een open brief en beschreef daarna nog eens uitgebreid hoe LHBTQIA-jongeren tijdens de Walk werden behandeld als gewelddadige criminelen, en werden bedreigd, geïntimideerd en fysiek lastig gevallen door de Rotterdamse politie. Discofoxx ging in een reeks tweets in op de etnische profilering door de politie.

De GayServatives spreken regelmatig van “regenboogterreur“, noemen het COC “een zieltogende linkse multiculti-knuffelclub“ en steken hun minachting voor alles wat met genderinclusiviteit te maken heeft niet onder stoelen of banken (“genderneutraliteit en andere politieke waanzin”). Transfobie, xenofobie en islamofobie horen niet alleen niet thuis in een Pride, ze staan ook lijnrecht tegenover álles waar Pride over gaat. Wie dat niet erkent, die geeft blijk van een gebrek aan kennis van de historische context van Pride. The first Pride was a riot!

De GayServatives komen enkel op voor de belangen van witte, heteronormatieve, homoseksuele mannen. Al het andere is aanstellerij. Anti-homogeweld los je op met pepperspray en deportaties, genderneutrale wc’s zijn onzin. Mensen die dik zijn of felgekleurd haar hebben, mag je publiekelijk belachelijk maken. Trump is geweldig, de politie is je beste vriend en wapens zijn cool. Aldus de GayServatives.

Helaas begrijpt het bestuur van de Rotterdamse Pride niet waar Pride over gaat. Helaas denkt het bestuur van de Rotterdamse Pride dat “inclusiviteit” inhoudt dat je geen mensen kunt uitsluiten die andere deelnemers belachelijk maken en van wie de opvattingen ingaan tegen alles waar Pride om draait. Helaas is het bestuur van de Rotterdamse Pride van plan om de GayServatives gewoon weer mee te laten lopen en daarmee een onveilige omgeving te creëren voor onder meer mensen van kleur, queers, transmensen en non-binairen. Zoals een vriend opmerkte: “Op apolitiek gebied zijn dit soort kwesties soms verrassend simpel. Je schrijft immers ook geen voetbalhaters in als lid van je voetbalclub.“

Het bestuur van de Rotterdamse Pride zou een voorbeeld kunnen nemen aan het bestuur van de Dyke March in San Francisco. Je kunt het als organisatie niet maken om in een situatie als deze geen stelling te nemen, zeker niet in deze tijd van Trump, Wilders en Baudet. Geen stelling nemen is óók stelling nemen; neutraliteit bestaat niet. Door de GayServatives te omarmen sluit je anderen uit, omdat je Pride voor hen niet langer een veilige omgeving is.

En ik weet: de GayServatives zouden het waarschijnlijk gewéldig vinden om te worden uitgesloten van deelname. Dan kunnen ze hun zorgvuldig gecreëerde underdogmythe tot epische proporties uitvergroten en uitgebreid gaan janken over “intolerantie”. Maar zelfs dat is geen legitieme reden om een keiharde stellingname tegen xenofobie, islamofobie en transfobie uit de weg te gaan.

Anita Nanhoe en andere bestuursleden van de Rotterdamse Pride: neem je verantwoordelijkheid ten overstaan van de mensen die je pretendeert te vertegenwoordigen en hou op te doen alsof inclusiviteit inhoudt dat je ook haat en intolerantie moet faciliteren.

Famke van der Braak