Studenten dagvaarden acht universiteiten

SCAU vestigt de hoop op de rechter.

De vakantie is ten einde en ook de meeste studenten hebben hun weg naar de collegebanken weer gevonden. Het nieuwe collegejaar biedt hen nieuwe mogelijkheden om opnieuw in actie te komen tegen het kabinet Bruin I met haar keiharde plannen. De langstudeerdersboete van drieduizend euro voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, het afschaffen van de studiefinanciering voor de masterfase, en de torenhoge collegegelden voor een tweede studie vormen nog maar het topje van de ijsberg van de hele sociale afbraak.

Veel studenten hebben in hun vakantie niet stilgezeten. Zo heeft de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) acht universiteiten gedagvaard om uitstel van betaling te krijgen voor de te hoge kosten die rechtenstudenten moeten betalen voor een tweede master. De studenten hebben hun pijlen alleen gericht op de universiteiten die een rechtenmaster aanbieden: die van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en Nijmegen. Vanaf dit jaar moeten studenten die al eerder een master hebben afgerond en nu aan een nieuwe willen beginnen, een “instellingscollegegeld” betalen omdat Bruin I niet langer een bijdrage wil leveren aan een tweede studie. Universiteiten en hogescholen zijn vrij om zelf het bedrag te bepalen dat ze in rekening willen brengen. Volgens de SCAU ligt de kostprijs voor een tweede studie op circa 5.500 euro. Maar die acht universiteiten brengen bedragen in rekening rond de 10 à 14 duizend euro. Volkomen oneerlijk vindt de SCAU dat. Ook vraagt men zich af waar de onderlinge verschillen vandaan komen. Waarom betaalt een Leidse student 14.650 euro en een Groningse 7.900?

Mocht de de SCAU het kort geding winnen, dan zullen studenten niet meer dan 5.500 euro hoeven te betalen. Dat zou mooi zijn, maar uiteindelijk slechts een kleine verbetering betekenen, want de langstudeerdersboete en het stopzetten van de studiefinanciering in de masterfase blijven gewoon bestaan. Zo’n juridische overwinning zou, volgens de SCAU, het onderwijs betaalbaar houden. Maar daarover valt te twisten. Want 5.500 euro is voor heel veel studenten nog steeds een enorm bedrag. Of het nou om 14 duizend of om 5.500 euro gaat, het blijft een bezuiniging waarmee studenten die minder te besteden hebben, worden ontmoedigd om een tweede studie te doen. Daar heeft de SCAU het helaas niet over.

Eerder al werd bekend dat ruim honderdduizend studenten zich in de schulden storten om zo hun studie te kunnen betalen. Dat aantal is een verdubbeling ten opzichte van 2003. Ook het schuldbedrag is flink gestegen tot meer dan 12 duizend euro. Met deze kabinetsplannen zal dat aantal en dat bedrag alleen maar verder oplopen. Studenten zonder rijke ouders zijn immers gedwongen te kiezen: óf zichzelf in de schulden steken, óf simpelweg niet studeren. Dat is onacceptabel. En daarom moeten we met z’n allen in protest komen, en blijven, tegen Bruin I.

Shirley de Vet