Stuur een mail naar de CDA-Tweede Kamer-fractie om van 1 juli een nationale vrije dag te maken!

(Illustratie: Maria Tiqwah van Eldik)

In 2021 lanceerden The Black Archives, Funx en Nederland Wordt Beter in samenwerking met DeGoedeZaak een petitie om van 1 juli, waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een nationale vrije dag te maken. De actie wordt ondersteund door NINSEE en Zwart Manifest. In 2022 riepen die organisaties alle werkenden op om, in afwachting van een reactie van de Tweede Kamer, op die dag zelf alvast vrij te gaan nemen. Dit jaar roepen ze iedereen op om een mail te sturen naar de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Als die fractie overstag gaat, dan komt er in de Tweede Kamer een meerderheid om van 1 juli een vrije dag te maken.

Inmiddels hebben al meer dan 63.000 mensen de petitie getekend. Door massaal te mailen naar de CDA-fractie kunnen we laten zien dat er voldoende maatschappelijk draagvlak bestaat voor een nationale vrije dag op 1 juli.

Uit de oproeptekst bij de mailactie: “150 jaar na de afschaffing van de slavernij is 1 juli (Keti Koti, Dia di Abolishon) nog steeds geen nationale erkende dag. Dit jaar valt 1 juli op een zaterdag, voor velen al een vrije dag. Maar wij willen elk jaar vrij zijn op 1 juli, niet alleen dit jaar. Om de slavernij te kunnen herdenken en de vrijheid te vieren. In de excuses namens het kabinet zette Rutte een komma in plaats van een punt. Om die zin af te maken, roepen wij de regering op 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag. Belangrijk, want de gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden in de vorm van racisme en ongelijkheid. Alleen via erkenning kunnen we hier iets aan doen. Kom met ons in actie en stuur een brief naar de politiek: ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar.”

Je kunt de brief aan de CDA-fractie hier versturen. Je kunt de petitie nog steeds hier tekenen.

Harry Westerink