Twee opwarmertjes voor protest van maandag tegen verheerlijking koloniale zeeschurk De Ruyter

Donderdag bij de persdag.
Donderdag bij de persdag.

Vanochtend heeft Anti-Fascistische Actie (AFA) Den Haag in de Scheveningse haven actie gevoerd bij de Michiel de Ruyter Memorial race. En donderdag was actiegroep Michiel de Rover actief bij de persdag van de film die deze dagen zo in het nieuws is. Over aandacht hebben de actievoerders dan ook niet te klagen.

AFA in haar persbericht van vanochtend: “Deze door De Telegraaf georganiseerde zeilrace heeft als aanleiding de première van de nationalistische propagandafilm over Michiel de Ruyter, de 17e eeuwse zeerover en beschermheer van de Nederlandse slavenhandel. Activisten van AFA Den Haag ontrolden vanochtend om 8:10 uur bij de start van de tweede etappe van de zeilwedstrijd een spandoek met de tekst “Stop verheerlijking koloniaal verleden”. Zo spreekt AFA zich uit tegen de nationalistische mythevorming rondom figuren als De Ruyter en de verheerlijking van de zogenaamde Gouden Eeuw, een periode van plunderingen, slavenhandel en uitbuiting door de Nederlandse staat.

Vanochtend in Scheveningen.
Vanochtend in Scheveningen.

Juist in een periode van zichtbaarder anti-koloniaal activisme in Nederland is het walgelijk dat de mythevorming rond De Ruyter een nieuw leven wordt ingeblazen. Het moet afgelopen zijn met het verbloemen van de koloniale misdaden van de Nederlandse staat. ‘Niet deze zeventiende eeuwse zeeschurk is een held, maar juist vrijheidsstrijders als Boni, Tula en andere tot slaaf gemaakten die zich door de eeuwen heen hebben verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukking’, aldus de actiegroep Michiel de Rover. AFA Den Haag ondersteunt de oproep van Michiel de Rover tot actie bij de première van de film.” Tot zover het persbericht.

Afgelopen donderdag waren activisten van Michiel de Rover ook aan het warmlopen voor de actie van maandag. Vanaf een uur of tien stonden zes leden van de actiegroep, waaraan ook Doorbraak meedoet, te flyeren bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar werd een persdag gehouden waar journalisten de film alvast konden bekijken met het oog op hun recensies. Er waren aardig wat korte gesprekjes met journalisten en ook met de hoofdrolspeler van de film, Frank Lammers. Die zei, mogelijk enigszins cynisch, dat “het toch leuk is dat mensen zich vandaag de dag nog ergens druk over maken”. De beveiliging van het museum vond het prima dat de activisten er stonden (“vrijheid van meningsuiting”) en ook een agent die poolshoogte kwam nemen, had er geen moeite mee. Maar even later kwam de politie toch melden dat de activisten alsnog weg moesten, op last van de gemeente Amsterdam. Aangezien ze er geen behoefte aan hadden om gearresteerd te worden, zijn ze maar vertrokken.

Politie komt bij de persdag uitleggen dat de vrijheid van meningsuiting, die de afgelopen weken zo is bejubeld, toch maar even buiten werking is gesteld.
De politie komt bij de persdag uitleggen dat de vrijheid van meningsuiting, die de afgelopen weken zo is bejubeld, toch maar even buiten werking is gesteld.

Er is in de media en sociale media inmiddels flink wat aandacht geweest voor de kritiek op de verheerlijking van de koloniale zeeschurk. Deels puur negatief en zelfs bedreigend, maar er zijn gelukkig ook veel stukken en video’s die serieus ingaan op de kritiek. Lees en bekijk onder meer:

Kom ook meedemonstreren op maandag 26 januari van 19:00 tot 20:30 uur bij de Rapenburgersluis-brug (100 meter van het Scheepvaartmuseum), Prins Hendrikkade, Amsterdam.

Eric Krebbers

Voorbereidingen voor protest van maandag in volle gang.
Voorbereidingen voor protest van maandag in volle gang.
Voorbereidingen voor protest van maandag in volle gang.
Voorbereidingen voor protest van maandag in volle gang.
Nog een sfeervol beeld van vanochtend in Den Haag.
Nog een sfeervol beeld van vanochtend in Den Haag.