Daryll Ricardo Landbrug: “Elk instituut waarin racisme genormaliseerd en verspreid wordt, moet helemaal binnenstebuiten getrokken worden” (video)

Daryll Landbrug achter de microfoon. Hij wijst met een vinger naar beneden.

Op het Marconiplein in Rotterdam, voor het politiebureau, demonstreerden zondag ruim 500 mensen voor het ontslag van racistische en seksistische agenten. De ophef in de media over hun walgelijke berichtjes, en over de omgang daarmee door de korpsleiding en burgemeester Aboutaleb, groeit nog met de dag. Het is onacceptabel dat Rotterdammers nog met dit soort agenten te maken kunnen krijgen. Het motto van het protest, georganiseerd door BIJ1 Rotterdam en Doorbraak, was dan ook #GeenFoeiMaarDoei, geen berisping, maar ontslag! Met de demonstratie wilden we een extra duw geven aan de korpsleiding om nu echt maatregelen te nemen. Er waren zeven sterke sprekers en er werden flink wat leuzen geroepen. Lees en bekijk hier de speech van jongerenwerker Daryll Ricardo Landbrug, die op nummer vijf stond op de kieslijst van BIJ1. En als je het nog niet gedaan hebt: teken ook onze petitie, net als inmiddels bijna 12.000 anderen!

Rotterdam goeiemiddag,

Ik ga niet liegen voor jullie. Ik ben Daryll dus, ik kom uit Amsterdam. Het is altijd een eer om in Rotterdam te zijn, en ik heb eerlijk gezegd niet heel veel voorbereid. Dat heeft te maken met het gegeven dat ik tot gisteravond eigenlijk het idee had van okay, ik ga hierheen als publiek, en ik denk het niet als spreker eigenlijk.

Toch voelt het heel goed om hier te zijn. En ik ga beginnen met uitleggen waarom dat zo is. Ik zei dus: ik ben moe, maar er werd ook gezegd dat ik inderdaad op de lijst stond namens Bij1, wat echt een voorrecht is op nummer vijf. En we moeten inderdaad niet gaan onderschatten hoe belangrijk Rotterdam is geweest voor die ene zetel waardoor Sylvana Simons als zwarte vrouw, een trotse zwarte vrouw, in de Tweede Kamer zit, ook dankzij jullie, omdat er tienduizend mensen minimaal zijn geweest uit Roffa die ons in die Kamer hebben gekregen. Dank jullie wel!

En dan te bedenken dat Leefbaar Rotterdam hier vaak met de scepter zwaait, noem de Rotterdamwet, mensen van kleur, zwarte mensen trekken continu sociaal-economisch, politiek, cultureel aan het kortste eind. En we zijn klaar met deze shit. Maak niet uit waar je vandaan komt, maar vandaag hebben we het even over Rotterdam, en natuurlijk over de politie, dus dank je wel nogmaals, geef jezelf even nog een hartelijk applaus voor de andere sprekers.

De politie dus, yes. Ons favoriete onderwerp in relatie tot racisme. We raken er niet over uitgesproken, wat dat betreft. Ik ben dus jongerenwerker, het werd me een beetje net in de schoot geworpen en blijkbaar jullie dus ook. En vaak als jongeren met een probleem zitten, of met een uitdaging waar ze niet uitkomen, dan stel je een open vraag. Het is heel simpel: een open vraag, daar kan je niet met ja of met nee op antwoorden. Dat lukt gewoon niet. Wat je vaak doet is: je begint met wat. Of met: hoe. Dus als iemand iets wil veranderen, kan je vragen: wat ga je doen?

Dus bij deze wil ik aan de politie vragen, na de zoveelste structurele incidenten: what the hell gaan jullie doen? Wat is het volgende wat jullie gaan doen? Om te beginnen, mensen in Rotterdam, mensen van kleur, zwarte mensen, mensen toegewijd aan welke religie dan ook, mensen die welk gender dan ook willen omarmen, wat gaan jullie doen, voor deze mensen om te beginnen?

Is dat het volgende? Gaan we weer dialoogsessies doen met burgers? Is dat het volgende dat we weer gaan doen? En niet die machtsverhouding gaan bespreken? Die zo problematisch is, om te beginnen in deze wijk? Gaan we weer op de Gay Pride? Gaan we weer boten vullen, om te laten zien hoe inclusief we zijn? Niet beseffend waar Pride vandaan komt? De transhaat die ook verwikkeld zit? Als we het hebben over de politie? Gaan we het daar over hebben? Gaan we dat weer doen? Wat gaan jullie doen?

Ik hoorde net al dat ze een beetje zenuwachtig waren in die zin dat ik hier weer zou komen, want ik ben altijd zo vervelend, ik ben altijd zo kritisch. Het is precies ook de Nederlandse cultuur in die zin dat we nooit aan machtsverhoudingen mogen tarten, maar tegelijkertijd mogen jullie ons wel marginaliseren. We zijn klaar met deze bullshit. Dus nogmaals de vraag: wat gaan jullie doen?

(Demonstreren, natuurlijk gaan we dat doen.)

We gaan dus ook stoppen met die cultuur-sensitieve trainingen, en dat soort bullshit. We hebben al gezien dat dat niet werkt. We hebben gezien dat dat zo sensitief wordt dat er door interne spanningen klokkenluiders – wat er al gezegd werd – dat die moeten verdwijnen. Want ja, het is nu eenmaal te spannend dan. Waarschijnlijk voor die witten met name, voor die mannen met name, voor heteroseksuele mensen met name, die iedereen, alle mensen, alle politieagenten in het instituut op welke laag dan ook beschermen. Dat is wat ze doen. Samen met het OM, samen met die geweldige burgervader hier die heel veel van witheid houdt en daar graag bij wil horen. Dat is wat er gebeurt hier, en daar moeten we vanaf.

Dat gezegd hebbende, – ik gebruik het woord ‘dat gezegd hebbende’ vaak als bruggetje – ik heb al gezien dat hier ook politieke partijen staan. Ik heb Denk gezien, en ik geef voor jullie nu een shout-out en ik zal zeggen waarom. Zijn er ook mensen van alle andere politieke partijen hier? Zijn jullie hier? Zijn er handen? Zijn er handen? Laat maar zien! Top! Ik wil naar het volgende toe: elke politieke partij die aangeeft hier dat ze politiegeweld niet tolereren, dat ze iets tegen racisme willen doen, die er vorig jaar bij waren in juni, in Den Haag, in Amsterdam, in Rotterdam, waren ook bij de Black Lives Matter-demonstraties, maar wel heel stiekem hebben gestemd voor een nieuwe politiewet zonder het volk in te lichten daarover, is hypocriet bezig en hoort niet bij de bescherming als het gaat om zwarte en niet-witte mensen om te beginnen. Check jullie zelf en check jullie privileges. Alsjeblieft! Want jullie zijn hypocriet, dat is wat jullie zijn! Jullie zijn hypocriet, jullie gaan ons niet kunnen beschermen.

We hebben het al over die cultuur gehad van de politie, maar ik heb net – zonder alle andere sprekers te kort te doen – iets vergeten, heb ik iets nog niet gehoord. En dat heeft te maken met abusers. Als er vrouwen zijn in deze samenleving om te beginnen, of homoseksuele mensen zijn in deze samenleving om te beginnen, die dertig keer of meer met de politie contact zoeken omdat ze gezegd hebben van: ik word bedreigd door een man, dan zijn het mannen om te beginnen in deze samenleving die de andere mannen moeten checken op hun gedrag. Want we weten, we weten dat de politie dit niet voor ons doet, en al helemaal als je zwart bent, en al helemaal als je niet wit bent, en al helemaal als je toegewijd bent tot de islam of wat ook. Vrouwen zijn in gevaar, dus mannen die jullie vrienden kennen die dit soort dingen doen, check ze en nagel ze wat mij betreft aan de schandpaal, want we hebben een probleem met mannen, niet alleen bij de politie.

Bijna, we zijn er bijna, ik ben al bij die politie. Ik hoop dat jullie beseffen, net zoals ik besef als jongerenwerker, dat het een voorrecht is. Het moet een voorrecht zijn om mensen te mogen beschermen, te mogen informeren, te mogen vertegenwoordigen, ook als bijna-politicus of wat dan ook! Het moet een voorrecht zijn. Niet zoiets waarvan je denkt, van ja we gaan vandaag weer leuk weer Marokkaantjes pesten, of wat dan ook. Dat is niet wat het moet zijn. Dan ben je fout bezig. Dat is niet wat we willen. Ik herhaal: het moet een voorrecht zijn, om deze mensen, om te beginnen die hier staan, te mogen vertegenwoordigen. Dat moet een voorrecht zijn. Anders verdienen jullie ons niet.

Er zijn al die goede agenten die hier waarschijnlijk wel zijn, ik geloof dat jullie hier zijn. Ik geloof dat jullie goed willen doen. Vergelijk nu wat er hier gebeurt met hetgeen wat we bij een teamsport altijd zien gebeuren. Je verliest met z’n allen en je wint met z’n allen. Als er ergens in Groningen een gigantische cocaïnebende wordt opgerold en je staat hier te juichen omdat het jouw collega’s zijn, dan moet je net zo hard janken, net zo hard boos worden als er hier in dit gebouw iets gebeurt. Dan kan je niet zeggen: ik was het niet, dan kan je niet zeggen: het waren m’n collega’s, nee, jullie zijn even verantwoordelijk voor wat daar gebeurt! Jullie zijn even verantwoordelijk. Dus draag die last ook met z’n allen. Dat is wat jullie moeten doen.

Ik wil tot slot even naar de jongeren onder ons. Nogmaals: ik ben jongerenwerker en het is voor mij een voorrecht om al vijf jaar dag in, dag uit, met vooral Turkse jongeren te werken, met vooral Syrische jongeren te werken, met vooral jongeren te werken die een zogeheten migratieachtergrond hebben. Toen ik die appjes las, ging ik door de grond, ik ging kapot, mensen, ik ging kapot. Ik ging helemaal stuk! En waarom? Wat denk je dat dit doet met die jongeren, die dit lezen? Weer een Turk minder, wat denk je dat dit doet met de mensen, de nabestaanden van Hümeyra die hier nu zijn? Laten we niet onderschatten wat woorden vanuit een machtsinstituut kunnen doen met mensen die hier alle bescherming genieten en dat niet krijgen. Laten we het nooit onderschatten wat het met sociaal werkers doet, en daarom richt ik me tot de jongeren hier.

Lieve jongeren, ik weet dat jullie boos zijn. En jullie frustratie is terecht. Ik voel hem, want ik voel hem ook hier. Ik weet dat jullie boos zijn. Ik weet dat er frustratie is. En als er iets is, wat mij betreft beginnen we vandaag, praat met ons, schreeuw tegen mij, ga tegen mij rellen, alleen tegen mij. Rel tegen een Elvin die hier net was, rel tegen die oud-stadsdichter, kom met ons praten over jullie frustratie, want dat verdienen jullie. Wellicht kunnen wij iets van oplossingen bieden. En ter aanvulling: zijn hier mensen – steek jullie handen op als dat kan – uit het sociaal domein, jongerenwerkers, sociaal werkers, ambulant jongerenwerkers. Ik weet niet of er jongerenwerkers hier zijn nu, of ieder geval jongeren zijn, kunnen jullie je handen omhoog als het kan. Als er jongeren zijn die problemen hebben, kijk hier om je heen, er zijn mensen hier in de samenleving, te beginnen op dit plein, die ook jullie kunnen ondersteunen.

En wat mij betreft is dat de norm. Wij weten dat we niet op de politie op aan kunnen, dat weten we nu, dat is niet veilig genoeg, maar deze mensen kunnen dat wellicht wel. Wat mij betreft is dit de norm. Want dit is ook wat BIJ1 is, wij zijn een burgerbeweging, wij zijn er voor burgers. En als de politie ons niet kan beschermen, als de politie ons nog niet kan beschermen, niet goed genoeg, dan moeten wij dat zelf doen. Er waren hier mensen met hun handen omhoog: lieve jongeren, richt je tot hen en laat we kijken wat we te beginnen vanuit een burgerbeweging zelf kunnen doen.

En voor die politie ter afsluiting: ik ben blij voor jullie, en misschien vinden jullie dat nog niet maar dat gaat komen, namens BIJ1 in de Tweede Kamer zit. En waarom? Wij willen een ministerie, minimaal van gelijkwaardigheid, waarin elk instituut waarin racisme genormaliseerd wordt en verspreid wordt, die wordt binnenstebuiten getrokken. Die wordt helemaal binnenstebuiten getrokken. Jullie worden strafrechtelijk vervolgd. Of het nou de politie is of een nagelsalon, dat maakt ons niet uit. Op het moment dat je je schuldig maakt aan racisme, heb je een probleem. Racisme is geen mening, het is een misdrijf. Knoop dat goed in jullie oren: het is een misdrijf.

De politie gaan wij niet verder in investeren, als het zo blijft. Nee, wij gaan niet nieuwe wetten supporten waarin met tasers gegooid mag worden, of agenten mogen schieten bij het tot staande houden van mensen, dat is niet wat wij willen. Wij willen naar een burgersamenleving toe, waarin meer naar de burgers gaat. En daarbij mag de politie een keertje naar ons gaan luisteren, en dat is exact wat jullie gaan doen!

Dank jullie wel!

Daryll Ricardo Landbrug