Fatima Faid over de racistische politie-appjes: “Zelfs na de dood worden onze kinderen gedehumaniseerd” (video)

Fatima Faïd achter de microfoon. Ze draagt bril met een donker montuur en een beige pluizige jas.

Op het Marconiplein in Rotterdam, voor het politiebureau, demonstreerden gisteren ruim 500 mensen voor het ontslag van racistische en seksistische agenten. De ophef in de media over hun walgelijke berichtjes, en over de omgang daarmee door de korpsleiding en burgemeester Aboutaleb, groeit nog met de dag. Het is onacceptabel dat Rotterdammers nog met dit soort agenten te maken kunnen krijgen. Het motto van het protest, georganiseerd door BIJ1 Rotterdam en Doorbraak, was dan ook #GeenFoeiMaarDoei, geen berisping, maar ontslag! Met de demonstratie wilden we een extra duw geven aan de korpsleiding om nu echt maatregelen te nemen. Er waren zeven sterke sprekers en er werden flink wat leuzen geroepen. Lees en bekijk hier de speech van Fatima Faid, die onlangs nog werd gekozen tot lijsttrekker van de Haagse Stadspartij (HSP). En als je het nog niet gedaan hebt: teken ook onze petitie, net als inmiddels bijna 8.500 anderen!

Ik liep mee met demonstraties tegen racisme en politiegeweld al toen ik tiener was. Het duurde niet lang voordat ik de demonstraties mee organiseerde. Tien jaar geleden werd ik gekozen tot raadslid in Den Haag, en daarna heb ik die strijd tegen racisme bij de politie met passie ook in de raad gevoerd. Met andere woorden, ik weet eigenlijk niet meer precies hoeveel decennia ik meestrijd tegen politiegeweld, tegen racisme bij de politie, en vooral ook tegen de onschendbaarheid van politiemannen en de top die racisme bij de politie niet alleen gedogen, maar ook beschermen en, erger nog, met man en macht in stand houden. Tientallen jaren, maar toch is dit voor mij een van de meest bijzondere en pijnlijkste demonstraties tegen racisme bij de politie waar ik aan mee mag doen, waar ik aan mag bijdragen.

Nog nooit eerder heb ik me zo diep getroffen gevoeld als moeder. Ik sta hier voor u eerst als moeder van een tienermeisje van kleur. Ik sta hier vooral om andere moeders van jonge meisjes en vrouwen aan te spreken. Ik weet dat jullie, net zoals ik, nachten wakker hebben gelegen om het verhaal van Hümeyra en haar gezin. Boosheid, verdriet, shock, maar ook ongeloof.

Hümeyra en haar gezin hebben wel tot aan dertig keer contact met de politie gezocht, en zelfs drie keer aangifte gedaan, maar de politie nam hen niet serieus. We weten ondertussen dat de Rotterdamse politie er, zonder bewijs en tegen alle signalen in van Hümeyra zelf en haar gezin, van uit gingen dat het om een eerwraakkwestie ging. Een aanname die ertoe leidde dat ze Hümeyra’s veiligheid, haar leven, geen bescherming meer waard achtten. Een aanname die ertoe leidde dat ze bij voorbaat al hadden besloten dat ze ten dode opgeschreven was. DAT IS RACISME EN SEKSISME!

Hümeyra’s verhaal maakt onderdeel uit van een groter probleem in Nederland. Het probleem van femicide in Nederland: elke tien dagen sterft er een vrouw in Nederland als gevolg van huiselijk geweld en/of geweld van jaloerse ex-partners. Dit is een angstaanjagende statistiek die geen recht doet aan de ongelooflijk pijnlijke en tragische verhalen van vrouwen die slachtoffers hiervan worden. Voordat Hümeyra vermoord werd, is ze maandenlang gestalkt en geterroriseerd, onder toeziend oog van een politie die haar leven, haar verhaal, haar veiligheid, de moeite niet waard achtte. DAT IS SEKSISME EN RACISME.

Racisme en seksisme bij de Nederlandse politie maakt slachtoffers en doden! Dat politieagenten, na haar moord, er nog een seksistisch en racistisch schepje bovenop doen, daar heb ik geen woorden voor. Dat de burgemeester en de politietop diezelfde agenten “een tweede kans” gunnen, echter, daar heb ik wel woorden voor: SCHANDE! SCHANDE! SCHANDE!

Schande, leugens en medeplichtigheid. We weten allemaal heel goed dat het niet een “tweede kans” is die deze agenten krijgen. Het is de zoveelste keer dat de burgemeester en de politieleiding hun racistische gedrag gedogen. Deze agenten wordt de vrije hand gegeven om zelfs klokkenluidende collega’s weg te pesten. Aboutaleb en Westerbeek geven vrijbrieven aan racistische en seksistische agenten die geen waarde, respect en eer voor Hümeyra’s leven en dood kunnen opbrengen. Zelfs na de dood worden onze kinderen gedehumaniseerd. Het moet afgelopen zijn!

Niet alleen moeten we eisen dat de betrokken agenten ontslagen worden, ik eis dat Aboutaleb en Westerbeke ook opstappen. Het gaat niet om een paar rotte appels, het gaat ook om rotte appelboeren. Onder Aboutaleb en Westerbeke zullen we nooit een politiemacht krijgen die er is voor onze kinderen, die hun levens hoog achten, die hun toekomst waardevol vinden, die hun veiligheid waarborgt. Aan alle moeders die dit horen, hier of elders, we worden zwaar onderschat in dit land. En misschien onderschatten wij onszelf ook een beetje. Maar ik weet wel wat we kunnen doen, de gebergten die we kunnen bewegen voor onze kinderen. In Den Haag en door het hele land heb ik talloze moeders zich stilletjes, maar effectief, hard zien maken voor Sinterklaasvieringen op hun scholen zonder Zwarte Piet. Wij kunnen dit ook voor mekaar krijgen: zowel het ontslag van de rotte appels in de politiemacht als het aftreden van de rotte appelboeren. Teken de petitie voor het ontslag van de racistische politieagenten, en laat je horen op social media, schrijf Rotterdamse raadsleden en Aboutaleb aan en eis zijn aftreden, dwing het ontslag van Westerbeke af. Voor onze dochters, voor al onze kinderen, maar ook voor Hümeyra’s nagedachtenis.

Fatima Faid