Levi Ommen: “Als agenten zich niet kunnen gedragen, moeten ze vervolgd worden” (video)

Woensdag demonstreerden zo’n 200 mensen in Rotterdam tegen politiegeweld. Aanleiding was het geweld tegen de Woonopstand-demonstratie van 17 oktober op de Erasmusbrug, maar dat was zeker niet het enige ‘incident’ of de enige vorm van politiegeweld waartegen de manifestatie gericht was. De Coalitie tegen Politiegeweld, waaraan ook Doorbraak meedoet, had daarom een zeer diverse groep sprekers uitgenodigd. Hier de toespraak van Levi Ommen van Black Lives Matter Den Haag.

Fuck the police comin’ straight from the underground

A young n*gg* got it bad ‘cause I’m brown

And not the other color, so police think

They have the authority to kill a minority

Fuck that shit, ‘cause I ain’t the one

For a punk motherfucker with a badge and a gun

Mijn naam is Levi Ommen van Black Lives Matter Den Haag, en voor de mensen die dit niet kennen: dit zijn lyrics, first of all lyrics, van “Fuck tha Police” van N.W.A., en het omschrijft precies wat we hier vandaag aan het doen zijn. We staan hier vandaag, net als bij de Black Lives Matter-protesten van vorig jaar, om even heel duidelijk te maken dat er een einde moet komen aan buitensporig politiegeweld. De politie zou minder bevoegdheid moeten krijgen om geweld te gebruiken, en zeker niet méér, zoals het nu gebeurt met de nieuwe ambtsinstructie.

Wij staan hier vandaag om heel duidelijk te maken aan Aboutaleb en al die andere pipo’s die erover gaan, dat wij het niet accepteren om in elkaar getrimd te worden door de politie. Ze hebben de pik op zwarte mensen, de pik op mensen van kleur, op het zwarte blok, en eigenlijk iedereen die verandering teweeg wil brengen, zoals Extinction Rebellion. En dat gaan wij niet slikken.

We hebben tijdens de Woonopstand gezien dat er echt een schending van het recht op demonstreren was en dat kan gewoon niet en daarom staan wij hier vandaag. Hoezo worden demonstranten zonder aanleiding in elkaar geslagen, opgepakt? Hoezo worden er romeo’s in gezet die er alles aan doen om een rel uit te laten breken? Hoezo worden er überhapt romeo’s ingezet? What tha fuck, het is niet of we ze niet herkennen, hè? Je loopt hier rond als een hooligan, ik weet precies wie je bent, van tien kilometer afstand.

En laten we niet vergeten: het ligt niet alleen aan de politie. Het hele systeem is fucked up. Want laten we eerlijk zijn: in een staat waarin nog geen twee maanden geleden de rechter de uitspraak deed dat etnisch profileren gewoon toegestaan is, kan je ook niet verwachten dat je als een gelijk mens behandeld wordt.

Maar dat betekent niet dat wij niet moeten vechten voor onze rechten om te mogen demonstreren en om als een normaal individu behandeld te worden door de politie. Het betekent alleen dat we nog duidelijker moeten zijn: als Aboutaleb, en welke andere burgemeester dan ook, niet de politie onder controle kan houden, moeten ze maar aftreden. Als de politie zich niet kan gedragen en misbruik maakt van hun autoriteit, etnisch profileren en excessief geweld gebruikt, en eigenlijk alles doet behalve zich dienstbaar opstellen, moeten ze vervolgd worden.

Dank je wel. Ik ben Levi Ommen van Black Lives Matter Den Haag. Ik ben ook kandidaat-raadslid bij de Haagse Stadspartij. En als laatste: Free Kameraad Osso! We moeten ons huisje toch terugkrijgen?

Levi Ommen


Alle speeches op een rijtje: