Pietendorp van Zuiderzeemuseum: leerschool voor racistische blackface-traditie

Logo.
Logo.

Alsof er geen vuiltje aan de lucht is, alsof er nog nooit iemand heeft laten weten dat de Zwarte Piet-figuur een racistische karikatuur is, zo kondigt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen doodleuk aan dat “het nationale Pietendorp” binnenkort weer open gaat. Dat dorp vormt een wanstaltige leerschool waar kinderen het Zwarte Piet-racisme spelenderwijs krijgen opgedrongen door volwassenen. Doorbraak roept op om het museum onder druk te zetten, bijvoorbeeld via klachtmails, en te eisen dat het Zwarte Piet-racisme niet langer meer wordt genormaliseerd en gestimuleerd.

“Hoera! Het nationale Pietendorp bestaat 10 jaar en dus is het feest”, juicht het museum op de eigen site. Dat Pietendorp dreigt open te gaan op zondag 22 november, zaterdag 28 november en zondag 29 november, van 10:00 tot 17:00 uur. “Dit jaar hebben de ruim 150 Pieten er extra veel zin in om aan de slag te gaan in de 140 huisjes van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ze bereiden zich niet alleen voor op de verjaardag van Sinterklaas, maar ook op het verjaardagsfeest van het Pietendorp zelf! De feestwinkel is open en de Pietenkapper staat klaar om alle Pieten een nieuw kapsel aan te meten. Ontdek samen met de Hoofdpiet hoe de Pieten dit feestje gaan vieren!” De site bevat foto’s en filmpjes (zie hieronder) met een overweldigende en misselijk makende hoeveelheid racistische karikaturen. Het materiaal dat die karikaturen in beeld brengt, is zo schaamteloos en er zo duimdik bovenop gelegd dat het er sterk op lijkt dat we hier te maken hebben met hardcore-pietofielen. Men doet werkelijk geen enkele moeite om enigszins gas terug te nemen en tegenstanders van de Zwarte Piet-figuur tegemoet te komen. Nee, men zet juist vol in op het massaal promoten van de blackface-traditie waar in de rest van de wereld en steeds meer ook in Nederland zelf met afschuw en woede op wordt gereageerd.

Pietendorp moet dicht

In de propaganda van het museum over de activiteiten voor kinderen in het Pietendorp vallen de racistische stereotyperingen op die door witten van oudsher worden gekoppeld aan zwarte mensen. De Pieten van het dorp worden neergezet als vrolijk, ondeugend, stout en lui. Ze houden van dansen en zijn “gek op bewegen. Maar ze zijn minstens zo gek op alles wat beweegt”. En ze moeten allemaal dringend naar de kapper. Kinderen krijgen zelfs aangeleerd hoe ze “een echte Piet” kunnen worden. De blackface-traditie wordt dus met de paplepel ingegoten. De beeldvorming van het Zuiderzeemuseum lijkt de indruk te wekken dat men de tijd wil laten stilstaan, alsof er vandaag de dag geen breed maatschappelijk debat over de Zwarte Piet-figuur wordt gevoerd, alsof er geen protestacties plaatsvinden tijdens de intocht van Sint en Piet, alsof er geen ouders zijn die de scholen van hun kinderen ter verantwoording roepen en eisen dat het Zwarte Piet-racisme wordt verbannen uit het onderwijs. En alsof er geen moedige en gezaghebbende standpunten tegen de Zwarte Piet-figuur zijn ingenomen door werkgroepen van de Verenigde Naties, door het College voor de Rechten van de Mens, door actiegroepen als Kick Out Zwarte Piet, en door een groeiende groep mensen die schoon genoeg hebben van de kwetsende en beledigende karikatuur, die in het dagelijkse leven niet langer meer gedehumaniseerd willen worden doordat ze worden uitgemaakt voor Zwarte Piet.

Tien jaar Pietendorp is tien jaar teveel. Dat dorp moet dicht, want Zwarte Piet is racisme. Het Zuiderzeemuseum moet ter verantwoording worden geroepen en moet worden geconfronteerd met anti-racistische stellingnamen. Ook de sponsor van het Pietendorp, de BankGiro Loterij, moet zich eens achter de oren krabben en afvragen waarom men de racistische blackface-traditie van het Zuiderzeemuseum financieel beloont. Het is aan ons, activisten tegen de Zwarte Piet-figuur, om zoveel mogelijk druk op het Zuiderzeemuseum uit te oefenen en ervoor te zorgen dat zoiets afschuwelijks als een heel dorp vol racistische karikaturen definitief tot het verleden gaat behoren. Want Zwarte Piet is zooo 1850.

Wie wil protesteren tegen het Pietendorp van het Zuiderzeemuseum, kan mailen naar: info@zuiderzeemuseum.nl Als je wilt, stuur je mail dan ook door naar Doorbraak: leiden@doorbraak.eu En geef het Pietendorp de laagst mogelijke beoordeling op de Facebook-pagina van het Pietendorp.

Harry Westerink

Blackface-attracties.
Blackface-attracties.