Barista’s winnen de eerste slag van Lupi Coffee – de strijd gaat door!

Versnaperingen bij de solidariteitsmanifestatie vooraf aan de zitting, bij de ingang van de rechtbank.

Vandaag deed de rechter uitspraak in het kort geding dat Lupi Coffee-eigenaar Hossein Akef had aangespannen tegen 6 barista’s, Horeca United en Doorbraak, om ons zo te dwingen te stoppen met actievoeren en publiceren tegen de uitbuitingspraktijken van zijn bedrijf. De rechter wees zijn vordering gelukkig af. We willen iedereen die ons gesteund heeft en solidariteit betoonde heel hartelijk bedanken! Dit is een overwinning voor alle werkers, vakbonden, actiegroepen en journalisten. Eentje die best nog wat voeten in de aarde had.

Akef had niet alleen geëist dat we onze acties en publicaties zouden stoppen, maar ook dat we met terugwerkende kracht alle info daarover van onze websites en sociale media zouden verwijderen. Wat precies waarom weg moest had hij echter zo vaag geformuleerd dat sowieso geen rechter daarmee akkoord had kunnen gaan. Dat tekende de hele inzet van de kroegbaas, die met grote halen snel thuis wilde zijn en daarmee inging tegen alle principes van de vrijheid van meningsuiting en demonstratie. Hij eiste zelfs verwijdering van artikelen van sociale media waar Horeca United niet eens aanwezig is. Vermoedelijk had hij gehoopt om ons via het dreigen met een breed geformuleerd kort geding het zwijgen op te kunnen leggen. Toen bleek dat we niet vatbaar waren voor zulke intimidatie, voelde hij zich waarschijnlijk gedwongen om door te gaan op die hopeloze weg.

Actieborden bij de solidariteitsmanifestatie op 4 oktober.

Met een vrijwel complete nederlaag tot gevolg. Vrijwel compleet, omdat we van de rechter het door Horeca United aangepaste Lupi-logo, met een opgestoken middelvinger, niet meer mogen gebruiken. Dat stond oorspronkelijk op de flyers die voor de deur bij vestigingen van de miniketen werden uitgedeeld, en die ook op onze websites en sociale media terug te vinden waren. Maar sinds enige tijd gebruiken we dat al niet meer.

Organiseren

De rechtszaak is voorbij, maar de strijd tegen de slechte betaling en werkomstandigheden bij Lupi gaat gewoon door. Ondertussen is Akef door een arbeidsrechtadvocaat gesommeerd om te gaan voldoen aan het arbeidsrecht, en als hij niet akkoord gaat met een onderhandelingstraject, dan zal een arbeidsrechtelijke zaak worden aangespannen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer voormalige en huidige werkers van Lupi die te lijden hebben onder zijn regime bij de drie vestigingen in Den Haag, Leiden en Leidschendam. Hoe meer van hen zich aansluiten bij de campagne, hoe groter de kans dat we structureel iets kunnen veranderen bij de miniketen. Dat betekent dat we nog intensiever moeten gaan organizen.

Speech

De rechter had tegen het einde van de vrij langdurige zitting van 4 oktober voorgesteld dat de partijen eerst samen zouden gaan proberen om eruit te komen. Daar kregen we 17 dagen de tijd voor. Dat gaf ons de kans om deze rechtszaak in ons voordeel te gebruiken. We presenteerden Akef een redelijk voorstel: wij zouden helemaal stoppen met actievoeren als hij de horeca-cao zou gaan toepassen (want dat doet hij niet) en zijn hele beleid zou aanpassen aan de geldende regelgeving, de niet-uitbetaalde uren aan de barista’s zou betalen, de kosten van de gedwongen nepcursussen zou retourneren, een schadevergoeding zou betalen aan de barista bij wie hij in de buurt intimiderende en lasterlijke posters had opgehangen, ons niet meer zou benaderen, en de proceskosten zou vergoeden. Maar de kroegbaas reageerde pas een dag voor het verlopen van de termijn, zonder in te gaan op ons voorstel. Toen lag de bal weer bij de rechter.

Strijdbare liedjes van Peter Storm van Your Local Pirates.

Schurk

Nu de strijd ook weer opgepakt wordt buiten de rechtszaal, is het van belang om duidelijk te hebben met wat voor schurk we feitelijk te maken hebben, met wie de huidige Lupi-werkers te maken hebben. Het verspreiden van de seksistische posters bij de ex-Lupi barista blijkt geen incident geweest te zijn, maar eerder typisch voor hoe Akef opereert. Al meteen in de pauze van de zitting van 4 oktober hebben mensen uit zijn kring twee keer een poging gedaan om ter plekke ex-barista’s te intimideren. Na afloop gingen Akef en zijn gezelschap buiten voor de rechtbank de daar wachtende actievoerders intimideren: ze begonnen te schelden en van heel dichtbij te filmen. En dit waren niet de enige ‘incidenten’. Helaas beschikt Akef nog steeds over de persoonlijke (adres)gegevens van zijn voormalige personeel.

Hoe almachtig en boven de wet deze schurk zich waant, bleek wel toen hij tijdens de zitting tegen de rechter beweerde dat alles wat hij op de door hem verspreidde seksistische posters geschreven had, gewoon waar was. Hij maakte zo de betreffende ex-barista publiekelijk nogmaals uit voor sekswerker, en liet zien nergens bang voor te zijn. Zelfs niet om onder de ogen van de rechter iemand uit te schelden en te kleineren. Het verbaasde dan ook niet dat de rechter ergens tijdens de zitting opmerkte dat hij niet zou willen dat zijn dochter ook bij Lupi zou gaan werken.

Eric Krebbers