Geheimhouding, concurrentiebeding en polonaise – Lupi Coffee voert druk op haar baristas verder op

Kroegbaas Hossein Akef en zijn beroepssouffleur Nico Schraag bij de Haagse rechtbank, na afloop van het kort geding.

Als ik zo naar de arbeidsvoorwaarden kijk, dan zou ik mijn dochter niet zo snel bij u laten werken.” Met die opmerking aan het adres van Hossein Akef sprak de rechter zijn afschuw uit over de arbeidsvoorwaarden bij de miniketen Lupi Coffee. Hoewel hij zich bij het kort geding dat Akef had aangespannen tegen ons – zes baristas, Horeca United en Doorbraak – niet over de arbeidsvoorwaarden moest buigen, kon de rechter het toch niet nalaten om een sneer te geven richting de kroegbaas. Tel daarbij op dat hij Akefs pogingen om ons de mond te snoeren in strijd achtte met de rechtsstaat, en een nederlaag voor Lupi Coffee was geboren.

In plaats daarop van zijn wonden te likken en zijn leven te beteren, blijkt Akef toch nog nieuwe manieren gevonden te hebben om zich te misdragen. Allereerst toont hij zich een slecht verliezer en gaat hij in hoger beroep. Daardoor dienen we ons op 20 februari opnieuw te verantwoorden voor het gerechtshof in Den Haag. Het blijft echter wel de vraag wie nu Akefs advocaat wordt. Want na mr. Olivier van Hardenbroek en mr. Eric Meijer is Akef inmiddels bij zijn derde advocaat aanbeland. Hij heeft Nolet Advocaten in Den Haag ingeschakeld. Advocaten geven zijn onwinbare zaak aan elkaar door als een hete aardappel. Akef lijkt meer van advocaat te wisselen dan van ondergoed.

Daarnaast riep hij de hulp in van Nico Schraag om activisten te intimideren. Dat begon al meteen buiten de rechtbank bij het kort geding. Een korte blik op Schraags Twitter-tijdlijn maakt duidelijk dat de beroepssouffleur niet vies is van extreem-rechtse ideeën. Hij deelt tweets waarin gepleit wordt voor geweld tegen klimaatactivisten en steun aan de genocide in Gaza, tweets met extreem-rechtse conspiracy over het WEF, corona en “white replacement”, islamofobe tweets, tweets van de Belgische fascist Philip de Winter en ga zo maar door. Het verbaast niet dat hij zijn account inmiddels afgeschermd heeft. De man maakte zich in de uitzending van Boos! ook nog eens onsterfelijk belachelijk door te suggereren dat de aanslag op presentator Tim Hofman diens eigen schuld was.

Geheimhouding

Akef nam verder een pr-manager in dienst en is samen met zijn rechterhand Esther van der Lecq-Piccirilli intern nog meer de nadruk gaan leggen op sommige van de onwettige regels die Lupi Coffee aan zijn baristas oplegt. Regels rond het verplichte schoonmaken buiten werktijd, het ruim aanwezig zijn vooraf aan het inklokken en het verbod op het nemen van pauze werden altijd al ingepeperd, maar nu is er ook extra nadruk gekomen op deelname aan de onbetaalde trainingsavonden, en de geheimhoudingsplichten en concurrentiebedingen.

Over die geheimhouding: Lupi Coffee stelt op grond van art. 12 lid 3 van haar barista-handboek dat een werker diens arbeidscontract aan niemand mag tonen. Dat houdt dus in dat baristas hun contract niet mogen laten zien aan arbeidsdeskundigen, de vakbond of andere belangenbehartigers. Het arbeidscontract wordt hiermee dus een ‘top secret’ document dat enkel door de werker, Akef of Van der Lecq-Piccirilli mag worden gelezen. Deze clausule was een idee van Van der Lecq-Piccirilli, die trots verkondigt aan iedereen die het horen wil dat zij het ei van Columbus heeft gevonden om ieder arbeidsgeschil in de kiem te smoren.

Het zal geen verbazing wekken dat ze geen jurist is, maar fotograaf. Samen met haar man Max Piccirilli probeert ze aan de weg te timmeren als fotografenduo. Door Lupi Coffee wordt ze stelselmatig als “nonna” aangeduid. Dat is Italiaans voor “oma”, wat kenmerkend is voor het seksisme en agisme van Akef. En hoewel haar unieke geheimhoudingsregel juridisch onbestaanbaar is, hoopt Lupi Coffee met zo’n “shock-and-awe” techniek hun veelal slecht geïnformeerde jonge werkers ervan te weerhouden om hulp te zoeken bij arbeidsconflicten.

Cursus

Even bizar is de regel dat Lupi Coffee van iedere barista maandelijks een volle “cursusavond” kan opeisen die niet doorbetaald wordt. Tijdens deze avonden mogen werkers weer zeepsop opschuimen, koffie voor Akef en Van der Lecq-Piccirilli zetten en uitgekafferd worden wanneer ze niet hebben kunnen “upsellen” (bij Lupi betaal je extra voor je melk in je koffie) of klanten producten uit het assortiment hebben weten aan te smeren. Lupi probeert de klanten en toekomstige baristas wijs te maken dat deze verschrikkelijke (en bovenal dus onbetaalde!) avonden leuk zijn, onder meer via een filmpje op YouTube waarvoor de werkers een polonaise moesten lopen.

Twee screenshots van de polonaise-video

En tenslotte wordt de baristas ook nog een onwettig concurrentiebeding door de strot geduwd. Zo mag een werker na een uitdiensttreding bij Lupi twee jaar niet meer in een andere koffietent of winkel werken zonder pauselijke goedkeuring van Akef of Van der Lecq-Piccirilli.

En dan de ongeschreven regels

Naast deze uitgeschreven punten houden die twee er ook nog een hele reeks informele regels op na die alle perken te buiten gaan. Zo dienen de baristas hen inzage te geven in hun privébankrekening, zodat Akef en Van der Lecq-Piccirilli kunnen checken of ze misschien eens voor een bevriende klant een gratis kop koffie zelf hebben betaald. Ook worden baristas met camera’s in de gaten gehouden, want die hangen er niet alleen om polonaises te filmen. Verder dienen jonge vrouwelijke werkers te flirten met oudere mannelijke klanten, wat natuurlijk walgelijk is om te eisen van werkers, en ook echt niet mag. Er is ons een geval bekend waarbij een werker het slachtoffer werd van stalking in een vestiging van Lupi, en zich daarbij niet gesteund voelde door Lupi. Ook moeten baristas verplicht meedoen aan allerhande stomme TikTok-filmpjes.

Akef en Van der Lecq-Piccirilli hopen hun huidige werkers ervan te kunnen weerhouden om zich aan te sluiten bij het verzet van de voormalige Lupi-baristas. Maar juist om dat te bevorderen heeft Horeca United een outreach-campagne opgezet, waarbij via verschillende posters huidige en voormalige Lupi-werkers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de strijd tegen dit soort uitbuitingspraktijken. En dat begint vruchten af te werpen. De werkers kunnen dan misschien jong en slecht geïnformeerd zijn, ze zijn niet stom en weten hun weg te vinden. Op den duur komt iedereen er wel achter wat voor type Akef feitelijk is: een zelfingenomen uitbuiter, een oplichter, een crimineel en een vrouwenhater. Die geur zal aan hem blijven kleven als rottend kaviaar. Daar kan geen frivole rechtszaak, gedwongen polonaise, souffleur of marketing manager verandering in brengen.

Horeca United