Grijze Wolven in Nederland: niet alleen oorlogshitsers maar ook vrijwillige stoottroepen van de Turkse staat

Grijze Wolven in 2018 in Arnhem: geen leuke multiculturele optocht, maar machtsvertoon en bedreiging van iedereen met een achtergrond in Turkije die part noch deel wil hebben aan hun nationalistische en fascistische wanen.

Heren in keurige pakken met stropdas, sommige glad geschoren, sommige met een nette getrimde baard en snor. Geen halve maan-vormige snorren, zoals je die in de jaren zeventig zag. Ze brengen zo nu en dan bezoek aan Nederlandse burgervaders, doen mee aan multiculturele buurtfeesten. Nodigen maar al te graag hun buurtgenoten uit, om te laten zien hoe gastvrij ze wel niet zijn. Laten Nederlandse artiesten optreden, en hangen Nederlandse vlaggen naast de Turkse om te bewijzen hoe geïntegreerd ze zijn. Tussendoor marcheren ze gezellig door de stad, met voorop een Ottomaans militair “mehter”-orkest.

Dat machtsvertoon verkopen ze aan het Nederlandse publiek en de media als een kleurrijk festival, te vergelijken met het carnaval van Rio de Janeiro. Ze maken handgebaren die verwijzen naar een wolf, een volkomen onschuldig symbool natuurlijk. Hebben Nederlanders immers ook geen nationaal dier, de leeuw? Ook hun vlag met drie halve manen is geen politiek symbool, maar simpelweg een van de vele oude Ottomaanse vlaggen. Alle Turken zouden die vlaggen gewoon okee vinden.

Deze mensen kunnen ongestoord hun gang gaan in Nederland, in tegenstelling tot hun Nederlandse tegenhangers van de Nederlandse Volksunie (NVU). Ze horen bij de grote Turkse fascistische partij MHP, de Grijze Wolven met hun internationale netwerk van lokale en landelijke afdelingen, verenigd in een Europese Federatie. Hun fascisme is vrijwel volkomen genormaliseerd in Turkije. Hun partij maakt momenteel zelfs deel uit van een coalitie met de AKP van president Recep Erdoğan. Ze zijn machtiger dan ooit. In het Turkse staatsapparaat krijgen ze machtige functies toebedeeld door hun president. Erdoğan heeft hen nodig. Zijn positie is immers verzwakt na de coup door de Gülenisten en na zijn reeks verloren verkiezingen. Meer dan ooit is hij afhankelijk van de fascisten.

Rode Appel

De bloedige oorlog in Noord-Syrië laat wederom zien waartoe het Turkse fascisme in staat is, hoe haar ideologie in praktijk gebracht wordt. Dat de Grijze Wolven het in hun bloedlust goed kunnen vinden met pan-islamisten en neo-Ottomanen is niet verwonderlijk. De soldaten en paramilitairen die ten strijde trekken in Noord-Syrië verklaren voor de tv-camera’s openlijk door welke ideologieën ze geïnspireerd worden. “Wij trekken naar de plek waar de islamitische zon opkomt”, zegt een soldaat. Groepen paramilitaire jihadisten, betaald en getraind door Erdoğan, trekken rovend en moordend op, en steken massaal hun wijsvinger naar boven en schreeuwen luidkeels “Tekbir”, de oproep tot de jihad tegen ongelovigen. Anderen steken hun hand in de lucht om de wolvenkop te maken, het fascistische teken van de Grijze Wolven. Ze zeggen te strijden voor Kızıl Elma, de Rode Appel. Die staat symbool voor het Turkse imperialisme, en verwijst naar legendarische veroveringen van Ottomaanse legers, zoals die van Constantinopel, en naar landen die in de toekomst eveneens Turks zullen zijn.

Hun achterban in Turkije rijdt ondertussen toeterend door de straten met zulke Ottomaanse en fascistische symbolen. Het enige obstakel op hun glorieuze weg zijn de Koerden, en natuurlijk de andere bewoners van de gebieden in Noord-Syrië. Die moeten dus opgeruimd worden. Volgens de plannen van Erdoğan en Grijze Wolven-leider Devlet Bahçeli zullen deze gebieden gezuiverd gaan worden van de oorspronkelijke bewoners, en daarna gekoloniseerd door vluchtelingen, met name Syrische Arabieren. De geest van de ministers Enver Pasha en Talaat Pasja, en hun partij İttihat ve Terakki (Comité voor Eenheid en Vooruitgang), die het leven kostte aan anderhalf miljoen Armeniërs en Assyriërs, lijkt nooit te zijn weggeweest.

Rotterdam

Voor de heren in de nette pakken in Nederland, gladgeschoren als biljartbal, kwam afgelopen woensdag het moment om hun ware gezicht te laten zien. Aan de Koerden. Opgelegd door hun führer en hun sultan, hebben ze in het verre Europa een taak te volbrengen. Plots spreken ze niet meer van festivals, multicultuur of verzoening, maar tonen ze hun Grijze Wolven-koppen met bebloede tanden. In Rotterdam vielen ze een Koerdisch protest aan. In de ogen van veel Nederlanders doken ze onverwachts op, uit het niets. Premier Rutte reageerde dat demonstreren mag, maar dat het wel beschaafd moet blijven. En dat Turken en Koerden niet met elkaar op de vuist moeten gaan. Alsof het niet ging om fascisten die een vreedzame betoging aanvielen. Vorige week zaterdag hadden ze bij de grote Rojava-demonstratie in Den Haag ook al lopen provoceren. En zo gaat het al decennia. En als de nu opgelaaide oorlog tegen de Koerden straks weer terug is op het alledaagse niveau, want echt stoppen doet hij nooit, dan zullen de fascisten zich weer gaan voordoen als brave burgers. En trappen veel Nederlanders weer net zo makkelijk in hun multiculturele façade.

Maar ondertussen blijven de wolven in hun nette pakken en stropdas, glad geschoren als biljartbal, met getrimde baarden en snorren, de lievelingen van onze burgemeesters en multicultureel Nederland, wel op hun festivals en vanachter de schermen van hun pc’s hun fascisme promoten en verspreiden. Hun mikpunt zijn alle mensen met een achtergrond uit Turkije, die niet willen meedoen aan de fascistische wanen.

Cowboy

De grote leider van de Grijze Wolven in Nederland, Murat Gedik, liet vorige week ook zijn ware gezicht zien. Eerder had hij al openlijk aangegeven er geen probleem in te zien wanneer Turkije een of ander buurland zou binnenvallen. Het turanisme van de Grijze Wolven predikt immers uitbreiding van het Turkse grondgebied. Ook zijn visie op “landverraders” steekt hij niet onder stoelen of banken. Toen de Turks-Cypriotische president Mustafa Akıncı zei dat er geen water maar bloed verspild wordt bij operatie “Vredesbron” (zo noemt de Turkse staat de nieuwste invasie), reageerde Gedik: “Laten we maar eerst onze aandacht richten op verraders in het parlement. Hij is een makkie, de Cypriotische president komt later wel aan de beurt. Geen probleem.” Met die “verraders in het parlement” doelde hij natuurlijk op de vertegenwoordigers van de linkse pro-Koerdische HDP. Gedik kon rekenen op veel instemming van zijn achterban, wat tot uiting kwam in een lawine aan fascistische shit. Die zullen we hier niet gaan reproduceren. Het was zeer moedig van Akıncı om zich zo uit te laten. Turks Cyprus zou getroffen kunnen worden door sancties, wat een ramp zou worden aangezien het economisch sterk afhankelijk is juist van steun uit Turkije. Terwijl de Turkse nationalisten hem bespuugden en beschimpten, reageerde hij dat hij niet begreep waarom men een pleidooi voor vrede raar vindt. Ook de invasie in 1974 van Cyprus door Turkije achtte hij eerder een oorlogsdaad dan als vredesmissie, zei hij. Zijn uitspraken waren als een oase in de woestijn, aangezien vrijwel iedereen in Turkije, inclusief het grootste deel van de oppositie, altijd achter de regering aanhuppelt als het gaat om geweld tegen de Koerden.

Gedik heeft op zijn Facebook-pagina een – waarschijnlijk in scene gezette – video geplaatst van een Turkse soldaat die er uitziet als een cowboy. Die komt tijdens zijn veroveringsmissie een groep kinderen tegen, en wijst naar de Turkse vlag op zijn camouflagepak. Daarna beginnen de kinderen “Turkiye, Turkiye” te roepen. Vervolgens wijst hij naar zijn Grijze Wolf-embleem. De kinderen steken vervolgens allemaal hun handen omhoog en maken het Grijze Wolven-gebaar. En kijkend naar de camera doen ze het gehuil van een wolf na. Het is niet bekend onder welke omstandigheden de beelden zijn opgenomen, maar het is ronduit walgelijk hoe laag Gedik kennelijk kan zinken. Om over de ruggen van de kinderen in bezette gebieden zulk propaganda-materiaal te verspreiden.

Eresaluut

De lokale Arnhemse führer, Ibrahim Gunay, doet niet voor hem onder. Die presenteert zich in zijn gemeente maar al te graag als bruggenbouwer, als een voorvechter voor democratie in hart en nieren. Maar helaas moeten we zijn fans in Nederlandse progressieve en multiculturele kringen teleurstellen. Op zijn Facebook-pagina spuit hij lustig alle fascistische troep rond die hij normaliter bij zichzelf moet onderdrukken. Hij maakte zich onder andere erg boos op het onderzoek dat werd aangekondigd naar aanleiding van het eresaluut aan de Turkse soldaten aan het front, dat voetballers van het Turkse nationale elftal laatst bij de wedstrijd tegen Albanië brachten. Hij ging in bedreigende straattaal tekeer tegen alle Turken in Nederland. Iedereen die niet meehuilt met de Grijze Wolven in het bos, wordt door hem onder vuur genomen. En iedereen met een achtergrond in Turkije weet dat het bij de Grijze Wolven heel vaak niet bij loze dreigingen blijft. Ze hebben immers ontelbare moorden op hun geweten.

Hieronder de tekst van Gunay, eerst in het Turks en dan in het Nederlands. Het is daarbij goed om te bedenken dat de meeste strijders aan het nieuwe Syrische front geen Turkse soldaten zijn, maar jihadisten gelieerd aan Al-Nusra en Al Qaida, en dat de meeste van de voetbalsterren hun dienstplicht afgekocht hebben, en dus vooral anderen voor het geliefde vaderland zien sterven.

Almanya, Fransa ve bir çok avrupa ülkesi futbolcularımızın selamına soruşturma açıyorlamış.
Siz arabcılar
Siz amerikancılar
Siz rus ve benzeri ülke hayranları
Velhasıl bilumum Türk harici seviciler,
Biz Türkün Türkten başka dostu yok dediğimizde yıllardır bize çamur atanlar,
İNŞALLAH aklınız başınıza gelmiştir.

(Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen, zij gaan een onderzoek starten naar het militaire saluut van onze voetballers
Jullie arabofielen,
Jullie Amerikanofielen,
Jullie bewonderaars van Rusland en soortgelijke landen
Jullie die behalve de Turk iedereen liefhebben
Jullie die met modder hebben gegooid toen wij zeiden dat de Turk geen vriend heeft behalve de Turk
ZO GOD HET WIL zijn jullie ogen nu open gegaan)

Ook schreef hij:

Avrupaliya bayrak ve bayrak sevgisini ogrettik ya la.

(Wij hebben aan de Europeanen geleerd wat de vlag en liefde voor de vlag betekent.)

En:

Ne kadar serefsiz oldugunuz ortaya cikiyor, La milli macin hakaretle ne alakasi var.

(Nu is duidelijk geworden hoe eerloos jullie (critici van het saluut) zijn; joh, wat heeft een wedstrijd van het nationale team nou te maken met belediging.)

Tahsin Çetinkaya, führer van de Haagse Grijze Wolven-club Turks-Islamitische Culturele Stichting (TICS) en tevens fractievoorzitter van de lokale partij Islam Democraten, ging vooral uit zijn dak tegen Ziggo. Tijdens de eerder genoemde voetbalwedstrijd noemde de commentator de Turkse spelers “zonen van Erdoğan”. Men zou haast denken dat hij gekwetst was omdat hij zichzelf beschouwt als een trotse zoon van fascistenleider Devlet Bahçeli. Hij zou het er niet bij laten zitten, en riep iedereen op Ziggo voortaan te boycotten.

Kuzu

Wie natuurlijk niet onbenoemd mag blijven, is Tunahan Kuzu, de fractievoorzitter van DENK in de Tweede Kamer. Hij stelt zich vaak op alsof hij de vertegenwoordiger is van Erdoğan in het Nederlandse parlement. Vanzelfsprekend sprong hij ook bij deze invasie weer op de bres voor zijn vaderland. Volgens hem leven Turken en Koerden in Turkije al eeuwenlang in vrede en harmonie samen.

Maar zijn geheugen lijkt de heer Kuzu af en toe in de steek te laten. Ik zal dat voor hem even opfrissen. Tot voor kort bestonden Koerden officieel niet eens, noch in Turkije, noch in Syrië. Turkse nationalisten zeiden dat Koerden simpelweg “bergturken” waren. Als die Turken in de bergen in de diepe sneeuw liepen zou je “kart, kurt” horen, en daarom zouden ze soms ten onrechte Koerden genoemd worden. De soennitische Turkse socioloog İsmail Beşikçi bracht zeventien jaar in de gevangenis door nadat hij onderzoek publiceerde naar stammen in het verre oosten van Turkije die hij Koerden had gewaagd te noemen. Hij had geschreven over iets dat niet bestond, niet kon bestaan. Voor de Koerden was het leven niet zo vredig, mijnheer Kuzu. In Syrië kregen Koerden niets eens een identiteitspas, en werden ze volkomen van het maatschappelijke leven uitgesloten.

Ook van de Turkse media in Nederland druipt het nationalisme af. Het Turkstalige nieuwsportaal ”Son Haber” plaatst als het uitkomt fake news. Een Koerdische manifestatie op de Dam in Amsterdam zou verstoord zijn door Turkse omstanders. En er zouden ook demonstranten hebben rondgelopen met een Israëlische vlag. Zo probeert men de breed levende antisemitische sentimenten bij Turkse nationalisten en moslimfundamentalisten op te doen laaien. Maar er was de afgelopen weken helemaal geen Koerdische demonstratie op de Dam. De beelden bij het artikel dateren waarschijnlijk van 2018, toen een pro-Palestijnse demonstratie verstoord werd door een groep met Israëlische vlaggen. Op de achtergrond van de originele foto’s zijn ook Palestijnse vlaggen te zien.

Moordpartijen

Fascisten blijven fascisten. Hun strategie en tactiek passen ze steeds aan, aan de tijd en de veranderende omstandigheden. In de jaren tachtig maakten de Grijze Wolven onderdeel uit van de paramilitaire eenheden van de Turkse staat. Ze pleegden massamoorden op minderheden. Slechts enkele van de fascistische moordenaars werden bestraft, de rest ging vrijuit. Velen werden actief in de parlementaire politiek of kregen hoge posities in het Turkse staatsapparaat. Nu zitten veel Grijze Wolven in het leger en vechten ze tegen de Koerden. Er zijn veel foto’s waarop militairen individueel of massaal als eenheid het fascistische Grijze Wolven-gebaar maken. Het zou niemand moeten verbazen als de fascisten straks de Arabieren in Turkije als nieuw doelwit kiezen. Sinds de vluchtelingenstromen vanuit Syrië op gang zijn gekomen, is het racisme tegen Arabische Syriërs enorm gepromoot vanuit nationalistische en fascistische hoeken. Er vinden regelmatig plunderingen en lynchpogingen plaats. Geen van de onderdrukte bevolkingsgroepen in Turkije en Syrië zal ooit rust kennen tot het Turkse fascisme tot de bodem is uitgeroeid.

Ender Kaya