2 september, Leiden: geef fascisten geen kans om drag queen-voorleesuurtje te verstoren

Aanstaande zaterdag 2 september gaat drag queen Dina Diamond in de Leidse bibliotheek een uurtje voorlezen aan kinderen. Fakkelfascist Max van den Berg en Forum voor Democratie-haatzaaier Gideon van Meijeren hebben dat aangegrepen om hun achterban op te hitsen, en op te roepen om “op persoonlijke titel” bij de bibliotheek “een tegengeluid” te laten horen. Al langere tijd probeert extreem-rechts de lhbtqia+ community en beweging aan te vallen en in diskrediet te brengen. Vooral ook trans mensen en drag queens moeten het momenteel ontgelden.

Wij vinden de voorleesuurtjes van drag queens juist super belangrijk, omdat kinderen er een boodschap meekrijgen van inclusiviteit. Ze zien zo op jonge leeftijd al hoeveel mogelijkheden er zijn van de expressie van het zelf en gender. Dat staat natuurlijk in fel contrast tot het beperkte en beperkende binaire idee van man/vrouw en heteroseksualiteit waar extreem-rechts mensen mee onderdrukt.

This call in English.

Gelukkig is er meestal veel verzet tegen extreem-rechts “tegengeluid”. Toen diverse extreem-rechtse groepen op 16 april in Rotterdam een vergelijkbare voorleesmiddag wilden verstoren, werden ze geconfronteerd met een enorme overmacht aan zeer strijdbare queer-activisten en anti-fascisten. Ook in Leiden zijn de haatzaaiers niet welkom en gaan we ze tegenhouden. Zeker op de dag van de Leiden Pride die zaterdag eveneens plaatsvindt!

Het voorleesuurtje is om 10:30 uur in de bibliotheek (BplusC) aan de Nieuwstraat. Wij verzamelen om 10:00 uur op het Hooglandse Kerkplein, op 80 meter van de ingang van de bieb. We hopen dat zoveel mogelijk mensen in drag komen en in ieder geval kleurige kleding willen dragen, zodat voor voorbijgangers meteen duidelijk is waar wij voor staan: bevrijding en diversiteit! Kom mee demonstreren!

We vragen andere organisaties om deze oproep te ondertekenen, dat aan ons door te geven, en deze oproep verder te verspreiden. Het is helaas kort dag.

Voor wie wil kunnen we na afloop napraten op een locatie die ter plekke bekend wordt gemaakt. Daarna kunnen we samen naar het anti-kapitalistische blok bij die Leidse Pride gaan. Aanvang 15:15 uur, bij de Catharinabrug.

Doorbraak

Deze oproep wordt mede-ondertekend door

Zaterdag 2 september
Vanaf 10:00 uur
Hooglandse Kerkplein
Leiden