Leiden Queer Coalition: “Tussen droom en daad staan gezin en staat” (video)

Zo’n 500 mensen deden gisteren in Leiden mee aan de strijdbare en levendige Queer Pride March. Het protest begon met drie sprekers. Hier de Nederlandse tekst van de speech van Marty, die sprak namens de Leiden Queer Coalition die de demonstratie organiseerde.

Onze naam is Queer Power, Queer Liberation, Queer Revolution (hen/hun, zij/haar, hij/hem).

Onze naam is Queer Power, en deze brief is onze belofte om van onze stad en onze gemeenschap een echt revolutionaire, intersectionele en veilige ruimte te maken.

Onze naam is Queer Power. Maar Queer Power is ook jullie naam, omdat jullie besloten hebben om vandaag op te komen voor jullie gemeenschap.

Welkom op de eerste pride in Leiden in bijna 40 jaar!

Je vraagt je af waarom er al een hele tijd geen queer mars meer is geweest?

In 1983, hier in Leiden, op de Roze Zaterdag, de eerste gay Pride in Leiden, scandeerden mensen “Tussen droom en daad staan gezin en staat”. Dat resoneert met ons, het resoneert met Queer Power.

Toch is er sinds de jaren ’80 geen Pride protestmars meer geweest. We zijn gaan geloven dat we geïsoleerd zijn in onze ervaringen. Alles in Leiden schreeuwt naar ons dat de mensen hier conservatief zijn, van de overheid tot de universiteit. Mensen in Leiden zijn niet de rebelse types, vertellen ze ons. Leidenaren zijn elitair en komen hier alleen om te studeren, vertellen ze ons. Leidenaren zijn arm en moeten alleen maar hard voor zichzelf werken, zeggen ze ons. We zijn gaan geloven in de dingen die ze ons over onszelf vertellen.

English text

Maar zijn we niet allemaal hier, nu? Bewijst dit niet dat wat zij zeggen onwaar is? We zijn lui geworden. Niet langer. Het is tijd om hun bubbel te laten knappen en samen te marcheren voor queer bevrijding! Het is tijd om onze eigen bubbel te laten barsten en onze mensen te organiseren voor queer liberation.

Vind jij het normaal dat queer mensen in angst door de straten van hun eigen stad lopen? Vind jij het normaal dat transgender mensen de autonomie van hun lichaam wordt afgenomen door cisgender mensen? Vind je het normaal dat de stad onze gemeenschap in stukken hakt op grond van etniciteit en klasse?

Als we queer bevrijding willen bereiken, moeten we ophouden te luisteren naar die onrechtvaardige zogenaamde normaliteit die ons wordt opgedrongen.

Vergeet de vele Pride Parades en feesten die worden geleid door bedrijven, inclusief voor politieagenten, zelfs inclusief voor extreem-rechtse groepen, en dan ook nog exclusief voor de eigen mensen. Vergeet inclusiviteit en homovriendelijkheid.

Vind je het normaal dat werkgevers ons lokken met een nutteloos anti-discriminatiebeleid om vervolgens onze identiteit keer op keer te controleren?

Wij willen niet opgenomen worden in een queerfobe samenleving. Wij willen hun tolerantie niet, of hun vriendelijkheid. Wij willen geen deel uitmaken van het neoliberale kapitalisme, de winstmachine die dit land zo dierbaar is. We moeten erkennen dat inclusiviteit op de werkplek geen bevrijding van homo’s is. Het is homo commodificatie.

Vind je het normaal dat queer studenten aan de Universiteit Leiden genoegen moeten nemen met slechts één genderneutraal toilet, weggestopt in een kelder, terwijl openlijk fascistische professoren hun territorium over de hele campus hebben afgebakend?

We moeten erkennen dat het gebrabbel van de universiteit over diversiteit geen queer bevrijding is. Het is homo tokenisme.

Denk je dat het normaal is dat we hier niets aan doen?

In plaats daarvan, laat Queer Power de waarheid van onze mensen spreken. We moeten duidelijk maken dat we klaar zijn om te vechten. Dat we klaar zijn om ons weer samen te brengen.

Queer bevrijding is eendrachtig vechten voor al onze verschillende strijden, want, zoals Marsha P. Johnson zei: “Je hebt nooit helemaal je rechten, één persoon, totdat je allemaal je rechten hebt”.

Queer liberation is empowerment en het opeisen van onze ruimte, in plaats van opgenomen te worden in die van hen.

Queer bevrijding is gratis huisvesting voor iedereen.

Queer liberation is totale controle over je werkplek, tegen aandeelhouders en bazen in.

Queer liberation is gratis onderwijs en openbaar onderzoek.

Queer liberation is het terugdringen van segregatie en gentrificatie.

Queer liberation is anti-fascisme.

Queer liberation is anti-racisme, anti-racisme BINNEN de gemeenschap.

Queer liberation is anti-ableisme, voor zichtbare en onzichtbare handicaps.

Queer liberation is vrouwenbevrijding.

Queer liberation is dekolonisatie, het einde van het Nederlandse koninkrijk, het einde van de Nederlandse monarchie.

Queer liberation is publieke gezondheidszorg voor iedereen.

Queer liberation is een vrij Palestina, is vrij Afghanistan, is vrij Libanon, is vrij Koerdistan, Chili desperto, het land teruggeven aan de inheemse bevolking.

Queer bevrijding is gevangenissen afschaffen, en transformatieve rechtvaardigheid.

Queer bevrijding is een culturele opstand – een ongelooflijke geschiedenis die niet hoeft te worden uitgezonden voor hetero ogen om aanvaardbaar te worden geacht.

Onze naam is Queer Power, Queer Liberation, Queer Revolution (hen/hun, zij/haar, hij/hem). We zijn trots, ja, maar dat is niet genoeg. We kunnen niet alleen trots zijn, want de maatschappij misbruikt ons nog steeds. Vandaag zijn we trots, maar morgen beginnen we met het zware werk om ons tegen hun misbruik te verzetten.

Maar we zijn klaar voor dit alles.

Omdat we genoeg liefde en woede hebben. Omdat we ons elke dag inzetten om queer revolutionairen te worden. Omdat het onze plicht is om voor onze vrijheid te vechten, en het is onze plicht om te winnen.

Queer Power is ook jouw naam.

Kom mee de queer revolutie beginnen.

Queer Coalition


Alles over de Leidse Queer Pride March / Everything about the Leiden Queer Pride March