Verklaring van Queer Pride March Leiden over politiegeweld tegen queer-activisten bij Canal Pride

Spandoek met de tekst “Stop politiegeweld”, dat aan de Catharinabrug in Leiden gehangen werd.

Naar aanleiding van het politiegeweld afgelopen zaterdag tegen queer-activisten die een spandoek aan een brug wilden ophangen tijdens de Leidse Canal Pride, schreef de organisatie Queer Pride March Leiden, waaraan ook enkele Doorbraak-activisten deelnemen, deze verklaring. Vannacht hebben queer-activisten alsnog een spandoek opgehangen aan die brug én gekrijt in het ‘vak’ waar zaterdag een groep lhbtqia+ers en bondgenoten twee uur lang gegijzeld werden door de politie.

Tijdens de Canal Pride in Leiden op 2 september zijn twee trans mensen door de politie geslagen, hun kleren van hun lijf gescheurd en gearresteerd. Andere aanwezige queer mensen zijn eveneens geslagen, bedreigd en twee uur lang door de politie gegijzeld.

Geweld tegen de lhbtqia+ community midden in de stad Leiden, met honderden toeschouwers om ons heen, waarvan een deel steunend en een deel ons uitschold en uitlachte. Terwijl vrolijke boten voorbij voeren om diezelfde gemeenschap te vieren.

“We will not be quiet. Rise, rebel, resist” werd er ook gekrijt in het ‘vak’ waar de queer-activisten zaterdag door de politie werden gegijzeld.

Twee uur lang zijn we omsingeld door de politie. We mochten daarna weg als we beloofden de rest van de dag geen protest meer te laten horen. We moesten zelfs individuen aanwijzen waarvan we dachten dat die later op de dag verder zouden protesteren, wat we uiteraard niet gedaan hebben, we leven niet in een dictatuur, toch?!

Wij hadden graag op de brug gestaan met banners als “Kleurrijk, niet stinkend rijk”, “Ik wil in transitie, geen Pride met politie” en met (inclusieve) regenboogvlaggen. In plaats daarvan zijn we met metalen politiestokken geslagen.

Op de plek waar een van de activisten neergesmeten en gearresteerd werd.

Met geweld werden we in een door de gemeente Leiden bedacht ‘demonstratievak’ geduwd, waar zelfs onze megafoon werd afgepakt. Er is niks gecommuniceerd. Waarom ze dat deden en onder welke wetgeving weten we niet. Nu wij ervan overtuigd zijn dat een protest laten horen op onze eigen Pride ons democratische recht is.

Voor wie was deze Pride in Leiden? Enerzijds werd de lhbtqia+ gemeenschap bekeken als rariteit vanaf de waterkant door voornamelijk hetero Leiden en aan de andere kant werd diezelfde gemeenschap in elkaar geslagen en werd haar mensenrechten ontnomen door de gemeente Leiden en haar nieuwe burgemeester?

Waar queer-activisten werden neergeslagen op de brug.

Waar is onze agency, onze empowerment, waar de lhbtqia+ gemeenschap decennialang voor heeft gestreden? Waar Leiden, waar?? Schande! We claimen gerechtigheid voor deze traumatische dag!

Wij willen óók een kleurrijk feest! Maar we hebben een zwarte dag gekregen! En je hoort het goed, Leiden: wij houden óók van feestjes. Maar zichtbaarheid en diversiteit gaan hand in hand met protest wanneer het om onze veiligheid en mensenrechten gaat! Geen feest over onze ruggen!

Waar het geweld plaatsvond.
De aanklacht was vanochtend goed zichtbaar. Links het ‘vak’, rechts de vlag.