Actiebord

Actiebord

Op 23 april vindt in Den Haag een bijeenkomst plaats over gentrificatie en woononzekerheid. Dat is ook het thema van de demonstratie die op 1 mei vanaf 19:00 uur in Den Haag wordt georganiseerd, onder het motto “Een stad voor de mensen. Geen speeltuin voor de rijken”.

Bijeenkomst
Maandag 23 april
Vanaf 17:00 uur
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
Den Haag
Facebook

Uit de oproeptekst: “Affordable housing is being demolished on a large scale. A growing number of people cannot find affordable living space. The city is slowly turning into a space where most people don’t seem to be welcome anymore. Many people find themselves in precarious housing situations; those who aren’t rich are being pushed out to the city’s peripheries or beyond. This happens in a process that works as a silent killer. Streets and neighbourhoods are filled with pop-up stores where hip entrepreneurs can kick-start their business with relatively low rents. Although this may sound attractive, it only happens in order to financially upgrade a certain street or neighbourhood. Once the neighbourhood is attractive enough for investors, low-income housing will be replaced with unaffordable homes and exclusive businesses. The local residents will be driven out of their neighbourhood; what remains is generic elitism. Because of this process, known as gentrification, rents rise dramatically while people’s incomes remain the same. This increases the gap between the rich and the poor. Small shops and socially accessible spaces will also disappear to give way to exclusive shops, hotels and cupcake shops. If we don’t stop this process, the city will be turned into a playground reserved only for the rich. The city should not be an instrument for endless profit making, but a place where people should feel free and where everybody should be able to maximally develop themselves. Some people will talk about gentrification, the battle against it and the upcoming 1st of May demonstration in The Hague on this theme.”

Harry Westerink


 1. Arme Mus # 1 
  8 maanden geleden

  Niet iedereen is de Engelse taal ( voldoende ) machtig . Daarom een linkje met soortgelijke inhoud min of meer :
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentrificatie#Waarom_zo_veel_aandacht? De wiki is wanhopig ? De opdringerige bedel pop up doet dat vermoeden. Ik ben geboren en getogen in de grote stad . Hoe wel ik er al weer ong. 14 jaar geleden ben vertrokken naar de provincie kom ik er iedere maand minstens een keer. Ik was ruimschoots volwassen toen ik er vertrok.
  Er zijn meer ontwikkelingen dan gentrificatie die de grote stad in NL vormen. Is nostalgie daar dan nuttig ? Sentimentaliteit is dat dan terrecht in deze ? Zeker wonen in een armoede ghetto aan de rand en gedwongen zijn lang te reizen tegen hoge kosten om betaald werk te kunnen doen en om de voorzieningen die in de stad nog wel bestaan te bereiken ja dat zet bij mij ook kwaad bloed. Daar bij ik herinner me mijn jeugd geen badgelegenheid in huis. Het badhuis en / of het zwembad.
  Slechts een keuken kraantje voor een gezin van vier. Geen buiten ruimte geen balkon. Ik was dan ook veel op straat. Die straat was zeker de eerste acht jaar van mijn leven anders dan nu veel minder auto ’s . De auto was toen nog een luxe voor de arbeider. De groenteman had een auto om naar de veiling te gaan en dan nog een vrachtwagen chauffeur die een DKW tje had zo ’n kunststof auto. Dat was het in dat deel van de buurt waar ik woonde verder geen geparkeerde auto ‘ s . Woningnood. Toen ook al . En ook al het verwijt aan nieuwkomers die pikken onze woningen in met name nieuwkomers uit de voormalige kolonie in Azie. De winkeltjes verdwenen een voor een. Er is er niet een over. Dat had niks met gentrificatie te maken maar alles met de opkomst van de supermarkt met zn stunt prijzen.
  De gezelligheid van de groentewinkel met zn zuurkool uit het vat. Onbetaalbaar die gezelligheid ? Blijkbaar niet. Ik ben daar twijfelachtig wat betreft ” ghettos ” . Weggejaagd door ” het recht van de sterkste ” een slechte zaak . Maar afgezien daar van denk ik dat veel zeer ernstige problemen voorkomen kunnen worden of opgelost als je tussen laat ik zeggen ” gelijkgestemden ” kan wonen . Zo ‘ n rijken ghetto word al snel een gated community zeker bij een toenemende afstand in inkomen . Under siege voeg ik daar aan toe voortdurend onder druk van rovers van criminelen die daar wat denken te kunnen halen in zo ’n rijke buurt. Gelijkgestemden daar mee bedoel ik ook alleenstaanden die geen gezin willen en niet tussen de gezinnen willen wonen. Gezinnen dan weet je dat die zeker tegenwoordig veel ruimte opeisen figuurlijk bedoelt . Altijd aan het klussen met machines altijd kinder gedoe gillen huilen zeker niet te vergeten de tienertjes met hun ” hangen ” en ” kleine criminaliteit ” Te oud voor de jongeren flat en dat op zich ook niet willen de ouderen flat nou ook niet ideaal. Sociale huisvesters houden daar absoluut geen rekening mee. Daar is de teneur de armoezaaiers te mengen . Geen witte straten is het doel geen ” Turken buurten “. Of was dat het doel ? Mensen met Bijstand weren uit delen van Rotterdam. In feite komt het er op neer dat mgranten minderheden worden geweerd maar omdat dat poilitiek niet aanvaardbaar is ( nog ) word het verkocht als niet nog meer uitkeringen in een buurt. Dat is ten minste mijn indruk. Het mengen van verschillende inkomens in een buurt heeft niet de beoogde ” heilzame ” resultaten . De hogere inkomens leven in een straat volkomen afgezonderd van de lage inkomens in de stad. Dus naast gentrificatie is / was er een bevolkings politiek een experiment in feite. Om botsingen tussen groepen die totaal andere cultuur en normen en waarden hebben te voorkomen moeten ze naast elkaar wonen was het idee vermoed ik. Ook om te voorkomen dat groepen armoezaaiers met een migranten achtergrond zich tegen de Staat gaan richten. Zo als dat wel in Frankrijk is te zien in buiten wijken en elders ook in Zweden enzv. En ik bleef achter als “witte ” in buurten in een woonblok waar ik me tot de witte minderheid moet rekenen. Daar bij de witte Nederlanders die er dan nog zijn daar mee is de afstand ook zeer groot . Ze verschillen weinig van de migranten in de meeste opzichten.
  Links en zeker radicaal Links is daar een grote zeldzaamheid. Dat de plaatselijke tieners wat boos zijn kan ik me tot op zekere hoogte nog wel voorstellen omdat het er zo saai is. Dat ze zich dan gaan richten tegen mij omdat ik denk ik wat uit de toon val daar heb ik geen begrip voor.

 2. Arme Mus # 2 
  8 maanden geleden

  Aanvulling : ik weet niet zeker of de DKW auto die ik noem van kunststof was. Ik herinner me het als een raar wit autootje. De enige die kunststof auto s maakte in Duitsland toen was Trabant ? In Oost Duitsland. Ik heb gezocht maar kon nu geen DKW uit die tijd zestiger zeventiger jaren vinden van kunststof via zoekmachine.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*