MKB Den Haag heeft spijt van prijs aan Lupi Coffee-baas Hossein Akef

Fist-bump! Wethouder Bruines zet Akef in het zonnetje.

Precies negen dagen nadat de Haagse rechtbank Hossein Akef in het ongelijk stelde bij het door hem aangespannen kort geding tegen zes van zijn voormalige barista’s, Horeca United en Doorbraak, kwam de Haagse D66-wethouder van Economie, Saskia Bruines, de uitbuitende en intimiderende cafébaas namens het MKB een prijs overhandigen. Met daarbij een bedankcertificaat voor zijn “lef en doorzettingsvermogen”. Farshad Khan, de MKB-manager die de uitreiking organiseerde, zei gisteren in het AD destijds niet van Akef’s praktijken af te hebben geweten. “Met de wetenschap van nu had hij Akef nooit uitgekozen voor een bezoek”.

De barista’s, Horeca United en Doorbraak voeren al sinds het begin van de zomer actie tegen Akef en zijn bedrijf Lupi, dat naast in Den Haag ook vestigingen heeft in Leiden en Leidschendam. We hebben geflyerd en zelfs een demonstratie georganiseerd. Het AD en het Leidsch Dagblad besteedden uitgebreid aandacht aan de misstanden in het bedrijf, zoals lonen onder de horeca cao, gedwongen gratis schoonmaken na de lange diensten, waarbij ook minderjarigen soms de hele dag zonder pauze in hun eentje moeten werken, gedwongen fake cursussen, en ontbrekende toiletten waardoor medewerkers in een zak moeten poepen.

In Leiden en Den Haag werden naar aanleiding van al die publiciteit ook raadsvragen gesteld door de Haagse Stadspartij (HSP) en de SP. Bij het Haagse gemeentebestuur was dus al kennis van de misstanden bij Lupi Coffee, maar de wethouder liet zich daardoor niet weerhouden om “De Man”, zoals Akef zich graag door zijn personeel laat noemen, op 17 november 2023 eens uitgebreid te huldigen.

In het AD zei Lesley Arp van de Haagse SP: “Dat de wethouder economie zich leent voor deze prijsuitreiking kan de indruk wekken dat het college niet echt begaan is met werknemersrechten. En dat is een zeer onwenselijk signaal.” Gisteren stelden de HSP en de Haagse SP opnieuw schriftelijke vragen. Waaronder deze drie: “Kan het college aangeven wat de reden was dat deze ondernemer een prijs ontving? Kan het college aangeven waar die prijs uit bestond? Kan het college aangeven hoe het kan dat een collegelid een prijs uitreikt aan een ondernemer die zijn eigen (ex-)werknemers intimideert?”

Het gaat dus niet erg goed met het imago van de cafébaas. Een vernietigende uitzending van Boos over Lupi is inmiddels maar liefst 485.000 keer bekeken. Verder heeft zich een zevende voormalige Lupi-barista bij Horeca United gemeld. Op de brief waarin die achterstallig loon opeist, wil Akef maar niet reageren. Daarom proberen we hem die brief persoonlijk te overhandigen, helaas nog zonder succes. En tenslotte, hoewel volstrekt kansloos, is hij toch in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Haagse rechter. Daarover later meer.

Eric Krebbers