Stephanie Esajas bij het Leidse #Klimaatalarm: “Niet meer wegkijken van overstromingen, orkanen en extreme droogte die overal ter wereld gaande zijn” (video)

Gisteren vond ook in Leiden een #Klimaatalarm-protest plaats. Dat werd georganiseerd door de Leidse Klimaat Crisis Coalitie, een verband van Fridays For Future, Extinction Rebellion (XR), #Leidenvoor14 en de FNV. De eerste toespraak was van Stephanie Esajas van XR.

Een paar weken terug had ik een droom. In die droom maakten we ons met een gigantische groep mensen klaar voor een strijd. Een fysieke strijd, een oorlog, kan je wel zeggen. Gewapend en al gingen we op weg naar de letterlijke oorlog. En de vijand waartegen we vochten was klimaatverandering.

Hieruit blijkt denk ik wel dat ik soms gefrustreerd ben. Om al het afval waarmee we de aarde langzaam verstikken. Om de moorden op inheemse volken die gepleegd worden door bedrijven om hun ontelbare fortuin nog ontelbaarder te maken. Om de uitstoot die jaar in jaar uit blijft toenemen. Om de zesde massa-extinctie die, as we speak, om zich heen grijpt. Om de economie die maar moet groeien en groeien en groeien. Want stilstand is natuurlijk achteruitgang.

Ik ben gefrustreerd om de tunnelvisie en het kop in het zand steken. Dat we niks zouden moeten doen en het vrije markt-denken uiteindelijk het beste is voor ons allemaal. Of dat het probleem te groot is om op kleine schaal, vanuit ons kleine landje, bij te dragen aan de oplossing. Maar we hebben onze shit wel zelf veroorzaakt. En daarom moeten we verantwoordelijkheid nemen. En de machten die verantwoordelijk zijn voor ons welzijn ook werkelijk verantwoordelijk houden. We hebben niet lang meer.

We mogen niet meer wegkijken van overstromingen, orkanen en extreme droogte die overal ter wereld gaande zijn. Ik zelf heb familie hier in Nederland, maar ook in Afrika en in Zuid-Amerika. We kunnen niet meer denken in termen van “wij” en “zij”. Het voortbestaan van ecosystemen gaat ons allemaal aan. En we hebben elkaar nodig.

Elkaars visie, elkaars ervaring en elkaars strijdkracht.

En ook al is de klimaatcrisis ontzettend groot, de gevolgen kun je op kleine schaal zien. Zo worden arme mensen, zwarte mensen, lhbtq+, of mensen met een beperking vaak extra hard geraakt door de gevolgen van de crisis. En daarmee is de klimaatcrisis automatisch een mensenrechtencrisis, en iets waar we ook op lokaal niveau tegen moeten strijden.

In Leiden hebben we een hoop groepen die strijden voor rechtvaardigheid. Van het organiseren van sociale evenementen of het wekelijks verspreiden van goedkope maaltijden tot het vechten voor klimaatbeleid. We hebben bijvoorbeeld de groep die strijdt voor een eerlijk minimumloon, die medeorganisator is van dit klimaatalarm. Armoede blijkt immers gelinkt te zijn aan de kosten van de klimaatcrisis en als we armoede bestrijden, kunnen er meer duurzame keuzes gemaakt worden. Op dit moment hebben we 13.000 inwoners van Leiden die minder dan 12 euro per uur verdienen. Als je zo weinig verdient, kun je helemaal niet nadenken over duurzaam leven, dan gaat het slechts om overleven.

Een ander voorbeeld is de lhbtq+ community, een grote groep die nog steeds vecht voor gelijke rechten in plaats van mooie symbolische gebaren als regenboogvlaggen. Het is een community die nog steeds te maken heeft met discriminatie, op individueel en systematisch niveau, net als de afro community in Leiden, die ook nog steeds aan het vechten is tegen Zwarte Piet. Het is belangrijk om met elkaar samen te werken, omdat alles met elkaar verbonden is, en we daarnaast kunnen leren van gemarginaliseerde groepen, en hun ervaring met onrecht en geweld.

Dus we zijn hier met z’n allen. In solidariteit met de hele gemeenschap om het Klimaatalarm te luiden. En hierbij specifiek te eisen dat de gemeente Leiden stappen gaat zetten. Wist je bijvoorbeeld dat Leiden nog helemaal geen duurzame stroom afneemt? De leverancier van onze gemeente krijgt een score van een 4 op basis van duurzaamheid.

We eisen dat de gemeente Leiden het duurzame welzijn van haar burgers voorop zet in alle overwegingen van beleid en nieuwe projecten. We willen structurele verandering. Bij alle beslissingen is het van groot belang dat de gemeente het klimaat, de biodiversiteit en een eerlijke transitie mee in overweging neemt. Ook moet de gemeente burgers actief informeren en betrekken bij het klimaatbeleid. We willen transparante en meetbare doelen, duidelijke communicatie over de voortgang en een burgerberaad zodat de inwoners van Leiden kunnen meebeslissen over een eerlijk klimaatbeleid.

Dus ja, ik ben boos. En soms zou ik best een leger aan mensen willen mobiliseren om letterlijk te vechten tegen onrecht. Maar ik weet ook dat daar de oplossing niet zit, en dat we niet moeten vechten tegen de Ander, maar dat we samen een vuist moeten maken. Met elkaar. Voor elkaar. Voor die leefbare aarde en voor ons voortbestaan.

Stephanie Esajas