Over de Hongaarse neo-nazi die vandaag de FvD-aanhang toesprak

Toroczkai brengt de Hitlergroet bij een wedstrijd van Lazio Roma (bron.)

Vandaag spreekt de Hongaarse neo-nazi László Toroczkai bij een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FvD). In dit artikel gaan we verder in op Toroczkai, zijn fascistische partij Mi Hazánk, en de verwantschap tussen Mi Hazánk en Forum voor Democratie.

(CW/TW: haat tegen alle niet-witte, niet-cishetero, niet-ultrareactionair christelijke gemeenschappen. Specifiek: citaten met anti-ziganistisch, racistisch, anti-LHBTQIA+ en antisemitisch taalgebruik.)

Op 7 juli om 17:00 uur sprak de Hongaarse neo-nazi László Toroczkai van de fascistische partij Mi Hazánk de aanhang van FvD toe aan de Herengracht 74 in Amsterdam. FvD wil zich laten inspireren door de gewelddadige migrantenhaat van Toroczkai, die de partij aanprijst als “de architect van het hek om Hongarije”.

Mi Hazánk Mozgalom (Onze Vaderland Beweging) werd in juni 2018 opgericht door de voormalige Jobbik-parlementsleden László Toroczkai en Dóra Duró. Beiden waren uit de partij gezet toen Jobbik zichzelf probeerde te rebranden als een ‘normale’ patriottische partij. Jobbik deed in de afgelopen jaren namelijk oppervlakkige pogingen om minder expliciet te zijn in haar racisme, fascisme en homofobie, vergelijkbaar met hoe de neo-fascistische, Zweedse parlementaire partij Sverigedemokraterna of het Nederlandse JA21 zichzelf een meer ‘respectabel’ extreem-rechts imago hebben proberen aan te meten. Met het neo-fascistische Mi Hazánk heeft Toroczkai tot doel om van Hongarije een “wit eiland” in Europa te maken. “In plaats van de verwarrende Regenboogvlag willen we de Hongaarse driekleur”, aldus de partij.

Mi Hazánk won zeven zetels tijdens de verkiezingen van 2022 en werd daarmee de derde partij van Hongarije. Die winst behaalde de partij met een verkiezingsprogramma dat een mengelmoes was van extreem-rechtse samenzweringstheorieën overgoten met een antisemitische saus, islamofobie, LGBTQIA+-discriminatie, anti-Roma racisme en migrantenhaat. Het extremisme van deze partij overtreft dat van de eveneens extreem-rechtse Hongaarse parlementspartijen Jobbik en Fidesz en maakt het tot de meest rechts-radicale organisatie die sinds de Tweede Wereldoorlog zetels heeft ingenomen in het parlement van Boedapest.

Toroczkai zelf verwierf in internationale media bekendheid als burgemeester van het grensdorp Ásotthalom. Daar was hij actief met zijn paramilitaire eenheid van “migrantenjagers”. Hij was onder meer de drijvende kracht achter het plan om in 2015 een grenshek te bouwen langs de zuidgrens van Hongarije om zo migranten nog meer af te schrikken met prikkeldraad en patrouilles. Langs deze zwaarbewaakte grens valt de politie migranten met regelmaat aan met knuppels, traangas en waterkanonnen. In het verleden was Toroczkai actief als leider van de de-facto pro-Hitler knokploeg Sixty-Four Counties Youth Movement, die het voornamelijk gemunt had op Roma en homo’s.

Toroczkai’s partij Mi Hazánk kenmerkt zich onder meer door haar obsessieve anti-Roma racisme: vanaf het begin van haar bestaan beloofden Mi Hazánks verkiezingsposters en folders te voorkomen dat Hongarije een “zigeunerland” zou worden. In het partijprogramma beweert Mi Hazánk dat terwijl het geboortecijfer van Hongaren keldert en “zigeuners een bevolkingsexplosie veroorzaken (…) het aantal Hongaren bijna gehalveerd wordt”.

De partij roept daarom op tot de oprichting van een “Autoriteit voor Gezinsplanning” om het geboortecijfer onder Roma te verlagen “door middel van seksuele voorlichting en hulp bij de aankoop van voorbehoedsmiddelen”. Mi Hazánk belooft hiernaast drastische ingrepen om “alle aspecten van zigeunercriminaliteit te bestrijden” door “de politie te versterken en vrijwillige zelfverdediging te ondersteunen”.

Mi Hazánk wil ook “de introductie van een les over vaderland en etnografie op de basisschool” initiëren om nationale kinderbewegingen te creëren. Deze zouden “nationaal zelfbewuste, mentaal en fysiek gevorderde jongeren” “betoveren” door hen te leren hoe ze zich kunnen losmaken van de “post-moderniteit” en ‘LGBTQP” (P voor pedofilie), wat volgens de partij door sociale media gepromoot zou worden. Virulente LHBTQIA+-haat is dan ook een ander kenmerk van de partij. Mi Hazánk doet constant haatzaaiende uitspraken over zogenaamde “flikkerpropaganda”, marcheert in uniformen in LHBTQIA+-ruimten, verbrandt regenboogvlaggen en terroriseert LHBTQIA+-evenementen. In 2019 verstoorde Mi Hazánk Mozgalom bijvoorbeeld een LGBT-workshop in het buurtcentrum Auróra te Boedapest. De politie stond passief toe te kijken hoe de fascisten spandoeken ontvouwden met de tekst “Stop LGBT-Propaganda” en “Zero Tolerance” en de workshopdeelnemers bedreigden.

Ook staat Mi Hazánk bekend om haar antisemitisme en meer dan positieve houding ten opzichte van nazisme. Toroczkai zelf werd bijvoorbeeld gefotografeerd terwijl hij de Hitlergroet bracht. András Heisler, voorzitter van de Federatie van Hongaarse Joodse Gemeenschappen (MAZSIHISZ) beschreef de opkomst van Mi Hazánk daarom als “beangstigend” en verklaarde: “We kunnen niet passief blijven toekijken – de standpunten die Mi Hazánk verkondigt doen angstaanjagend veel denken aan een vroegere donkere periode in de geschiedenis, waarover we allemaal weten wat er is gebeurd.”

Op een vraag van een journalist over waarom Mi Hazánk-partijleden en -leiders de Hitlergroet brengen, antwoordde Atilla Nagy, voorzitter van de partijafdeling in Boedapest: “Mi Hazánk gelooft niet dat de partijbeweging zich moet laten leiden door de gevoelens van lokale of internationale Joden. We zeggen niet dat we de Joden haten, maar hun gevoelens bepalen niet wat we doen. Er zijn veel belangrijkere dingen om rekening mee te houden.” Toen hij werd gevraagd waarom partijleden de Hongaars-nazistische Pijlkruisers – een fascistische partij die actief was in de Tweede Wereldoorlog en verantwoordelijk was voor de slachting van duizenden Joden in Boedapest – vereerden als helden en martelaren, antwoordde Nagy dat niet de Joden, maar de Pijlkruisfascisten de werkelijke slachtoffers waren.

Mi Hazánk richtte in 2019 haar geüniformeerde paramilitaire vleugel de Nemzeti Légió op. Naar eigen zeggen is de functie van de Nemzeti Légió “zelfverdediging”, “het behoud van tradities” en de promotie van “educatieve programma’s en basisopleidingen voor de Hongaarse jeugd”. De Nemzeti Légió dragen een zwarte armband met Árpád-strepen, een symbool dat tegenwoordig vooral wordt geassocieerd met extreem-rechts en onder meer door de Hongaars-nazistische Pijlkruisfascisten werd gevoerd, verantwoordelijk voor de slachting van duizenden Joden in Boedapest.

Het werkelijke doel van Mi Hazánk, haar paramilitaire milities en nazi-aanhang is om onder meer migranten, niet-witte mensen, Joden, de LGBTQIA+-gemeenschap en Roma te terroriseren. De partij probeert een klimaat van angst onder Roma-gemeenschappen te doen herleven dat enkele jaren terug een hoogtepunt bereikte met de neo-nazi moorden op Roma in 2008-2009 en de optochten van de fascistische paramilitairen in steden als Gyöngyöspata en Devecser tot omstreeks 2012.

In 2022 ontving de partij vertegenwoordigers van Alternative for Sweden, Alternative for Germany (AfD), FvD en de Bulgaarse Revival partij aan de Hongaars-Servische grens, en beschreef hen als “bondgenoten”. De afgevaardigde vanuit FvD was Marco van den Boomgaard, tegenwoordig raadslid FvD Zoetermeer, fractievertegenwoordiger van FvD in Zuid-Holland en zelfverklaard “Hongarijeliefhebber”.

In 2023 heeft FvD op uitnodiging van Mi Hazánk het Hongaarse parlement bezocht. FvD verklaarde hierover het volgende: “Daar werd de basis gelegd voor een samenwerking en vriendschap, die in de (nabije) toekomst verder uitgebouwd zal worden.”

Een hoopvol teken in Hongarije is de vastberadenheid van Roma-activisten en andere anti-fascisten om de confrontatie met deze racisten op straat aan te gaan. Tijdens een fascistische manifestatie in 2019 in Törökszentmiklós, door Mi Hazánk gepresenteerd als een “demonstratie voor orde”, beweerden de organisatoren dat Hongaren verdedigd moesten worden tegen “zigeunerterroristen” en beschimpten ze andere politieke partijen om hun “politieke correctheid”. Honderden strijdbare, lokale Roma en andere anti-fascistische tegendemonstranten protesteerden in overtal tegen deze poging om de Roma-gemeenschap te intimideren.

Mokum Tegen Fascisme

(Dit artikel verscheen eerder als post op hun Instagram.)

Voor dit artikel zijn passages uit de volgende artikelen van Hope not Hate en het European Roma Rights Centre geciteerd dan wel geparafraseerd: