14 september, Rotterdam: SP-bijeenkomst tegen dwangarbeid

Gloort er hoop voor Rotterdamse dwangarbeiders?
Gloort er hoop voor Rotterdamse dwangarbeiders?

Op maandag 14 september organiseert de SP in Rotterdam een bijeenkomst tegen dwangarbeid, oftewel werken zonder loon, zoals men het ter plaatse liever noemt. De bijeenkomst is bedoeld als aftrap van een campagne tegen werken zonder loon, en er zal gesproken worden door SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Doorbraak roept Rotterdammers op om ook naar de bijeenkomst te komen en mee te doen aan de campagne.

Maandag 14 september
19:30 – 22:00 uur
Pauluskerk
Mauritsweg 20
Rotterdam

De partij schrijft over de campagne: “De SP Rotterdam is een meldpunt gestart om ervaringen te verzamelen van mensen met een uitkering die aan het werk gezet worden zonder daarvoor loon te ontvangen. SP-raadslid Josine Strörmann: ‘We kennen allemaal de verhalen van mensen met veel werkervaring die door de gemeente gedwongen worden bij de Roteb papier te prikken. Maar werken zonder loon is veel wijdverbreider. We willen daarom meer ervaringen van Rotterdammers verzamelen, die bundelen en misstanden aankaarten.’ In heel Nederland worden uitkeringsgerechtigden gedwongen werk te doen dat vaak weinig perspectief biedt op betaald werk – en bedrijven maken daar handig gebruik van. De SP hoorde onlangs dat Rotterdammers zonder loon ingezet werden als verkeersregelaars in de buurt van Nijmegen. Omgekeerd worden bijvoorbeeld mensen uit Zoetermeer ingezet voor werk bij Deloitte in Rotterdam. Strörmann: ‘De vele verhalen die wij ongevraagd al binnenkrijgen zijn slechts het topje van de ijsberg, denken we. We hopen daarom op veel reacties.’”

Hier kan je online je dwangarbeid-ervaringen melden. En op 2 september is er al een eerste bijeenkomst van het actieteam, van 20:00 tot 22:00 uur in het afdelingspand aan de Gaffelstraat 61a.

Eric Krebbers