De feministische strijd, zwart op wit

Collages zijn feministische slogans, geschilderd in zwart op wit, geplakt in de openbare ruimte. Slogans dagen uit, beschuldigen, klagen aan, slaan toe, vergroten het bewustzijn. Ze worden gebruikt om het geweld en de discriminatie van het patriarchale systeem aan de kaak te stellen. Deze worden vervolgens op sociale netwerken gepubliceerd. Hierdoor is dubbele zichtbaarheid mogelijk: op straat en op internet. Plakken is een eenvoudige en toegankelijke techniek: er zijn alleen maar bladeren, verf, water, lijm en gruis voor nodig. “Het ziet er onschadelijk uit, gewoon vellen die je aan de muur hangt, het is echt niet ingewikkeld, maar in feite is het super bevredigend”, legt Zoé uit, een colleuse voor 7 maanden. Plakken is ook een manier om de openbare ruimte terug te winnen, die te vaak vijandig tegenover vrouwen staat. “Iets te hangen is jezelf sterk voelen in een ruimte waarin je je meestal nogal onzeker voelt”, legt Justine* uit, anderhalve maand lang een colleuse. Voor Marie, 6 maanden colleuse: “Het is een unieke ervaring, want we zijn een groep vrouwen op straat, ‘s Avonds voelen we ons sterk, we hebben de indruk dat we alles kunnen doen. En dat is een super positief gevoel.” Steeds meer feministen sluiten zich aan bij het collectief Collages Féministes Bruxelles, dat is per wijk georganiseerd. “In Sint-Gillis zijn ze nu met 100 in hun groep. In Etterbeek en Elsene zijn ze met ongeveer 30. Het hangt af van de gemeente”, legt Sacha uit, een colleuse voor 8 maanden. “Het begint luider te worden. Ik zie het vooral op Instagram. Dit is te mooi, want we helpen elkaar allemaal”, zegt ze.

Juliette Cordemans in De feministische strijd, zwart op wit (Dewereldmorgen.be)

Zwartwitte afbeelding van een bakstenen muur met daarop de tekst "Rage against the machism". Er is een poppetje op de muur getekend dat naar de tekst kijkt.
Een wand met daarop geplakt de tekst "73% des femmes sont harcelees sur internet".
Een fontein op de voorgrond met een vrouwelijk naakt erin. Op de achtergrond een trap waarop de tekst "Institution policiere / institution coloniale" staat.
Een supermarkt langs de kant van de weg met ervoor een metro-ingang met daarop de tekst "Equal work equal pay".
Een muur van een oud gebouw met daarop de tekst "RTBF, RTL, LN24: où sont les femmes?".

De foto’s komen van Instagram @collages_feministes_bruxelles